Amerika Birleşik Devletleri'nin Soğuk Savaş Sonrası Balkan politikası
The United States of America's Balkan policy after the Cold War
  1. Tez No: 308692
  2. Yazar: TURGAY KAYALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Amerikan Dış Politikası, Balkanlar, Soğuk Savaş Sonrası Dönem, United States of America, American foreign policy, Balkans, Post Cold War Period
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmanın amacı Amerikan dış politikasının Soğuk Savaş sonrasında dünyanın en önemli kriz bölgelerinden biri olan Balkanlara olan yaklaşımlarını ortaya koymaktır. Bu yapılırken öncelikle Amerikan dış politikasının dönemsel olarak nasıl bir değişim geçirdiği de incelenmiştir. Bunun yanı sıra çalışmada, çalışmanın zeminini oluşturan Balkanlar bölgesi de tüm boyutları ile incelenmeye çalışılarak bölgenin hangi dinamikleri bünyesinde barındırdığı açıklanarak, istikrarsızlıklarının kaynakları da tartışılmıştır. Bu bağlamda çalışmada, Soğuk Savaş sonrası bölgesel bir çatışma olarak başlayan Bosna ve Kosova krizleri örneklerinden hareketle Amerika Birleşik Devletlerinin dış politikasında nasıl bir yaklaşımın benimsendiği incelenmeye çalışılmıştır. Böylelikle Soğuk Savaş sonrası döneme yönelik Amerikan dış politikasının da ilk işaretleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present approaches of American foreign policy toward Balkans that was one of the important crisis regions in post-Cold War era. Principally, the study examined what kind of change American foreign policy underwent during the period. In addition to this, researcher attempted to explore Balkans region which is the basis for the current study along with all dimensions to explain which dynamics are embodied in the region and sources of (political) instability were discussed. In this context, starting from the examples of Bosnia and Kosovo crises that emerged as regional conflict after Cold War, the study attempted to investigate which approach adopted as foreign policy of United States of America. Thus, the first signs of American foreign policy toward post-Cold War era was also attempted to be revealed with this study.