Genel liselerde çalışan yönetici ve öğretmen görüşlerine göre, kadın öğretmenlerin kariyer engelleri
Career impediment of female teachers as to the opinion of administrators and teachers working at general high schools
- Tez No: 308693
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kadın Yönetici, Kadın Öğretmen, Kadın ve Kariyer, Carrier, Female Administrator, Female Teacher, Woman and Career
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırma, İstanbul ili Bakırköy ilçesi sınırları içerisinde bulunan genel liselerde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşlerini değerlendirerek kadın öğretmenlerin kariyer engellerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2007-2008 öğretim yılında İstanbul ili Bakırköy ilçesindeki 7 genel lisede görev yapan 26 yönetici ve 309 öğretmen oluşturmaktadır. Yönetici ve öğretmenlerin doldurmuş olduğu toplam 275 adet ölçek araştırmacı tarafından geçerli sayılmış ve araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Hakan KÖSTEK tarafından Yrd.Doç.Dr.Sevinç PEKER'in danışmanlığında geliştirilen ölçeğin birinci bölümünde katılımcılara ait kişisel bilgiler, ikinci bölümde ise kadın öğretmenlerin kariyer engellerine ilişkin 31 adet soru bulunmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizi için SPSS 11,5 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Farklılıkları belirlemek amacıyla cinsiyet, ödül alıp almama, hizmet içi eğitim alıp almama, konum ve eğitim durumu değişkenlerine göre bağımsız gruplar için t-testi uygulanmıştır. Çalışma saati, çocuk sayısı, kıdem ve medeni durum değişkenlerine göre, yönetici ve öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını anlamak için tek yönlü varyans analizi yapılmıştır.Araştırma sonucunda ailevi nedenler, okul ve çevre nedenleri, ekonomik nedenler ve eğitim, çalışma saati, yaş ve medeni durum nedenleri boyutlarında cinsiyet değişkenine göre cinslerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu boyutlarda cinslere göre kadın öğretmenlerin kariyer gelişimi önündeki en büyük engel ailevi nedenler olarak görülmektedirler. Bu engelleri okul çevre, ekonomik, eğitim, çalışma saati, yaş ve medeni durumdan kaynaklanan nedenler izlemektedir. Yönetici ve öğretmen görüşleri arasında kadın öğretmenlerin kariyer engellerine yönelik; konum, ödül alıp almama ve hizmet içi eğitim alıp almama değişkenlerine göre ailevi nedenler boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The survey has been performed in order to determine career impediments of female teachers by evaluating the opinions of administrators and teachers performing duty at general high schools within the territory of the County of Bakırköy in the Province of Istanbul. In the survey the general screening model has been used. The work scope of the survey consists of 26 administrators and 309 teachers performing duty at 7 general high schools within the County of Bakırköy in the Province of Istanbul during the educational year of 2007-2008. A total of 275 scales filled in by administrators and teachers has been accepted by the researcher as valid and thus formed the sampling of the survey. The first part of the scale developed by Hakan KÖSTEK under the consultancy of Ass.Prof.Dr.Sevinç PEKER contains questions as to the personal data of the participants, whereas its second part comprises 31 questions relating to career impediments of female teachers. For the analysis of the data obtained at the end of the survey, the SPSS 11,5 package program has been used. However, for the dissolution of the data obtained arithmetic mean and standard deviation values have been used. In order to determine the differences a t-test has been applied for independent groups according to variables as sex, being or being not awarded, receiving or receiving not in-service-training, position and educational background. In order to determine whether an essential difference existed among the opinions of administrators and teachers according to variables as working hours, number of children, seniority and marital status, a one-way variance analysis has been performed.At the end of the survey an essential difference among the opinions of the genders based on the variable of sex has been determined as to the dimensions of family reasons, school and environment reasons, economic reasons and reasons of education, working hours, age and marital status. In these dimension, as to the sexes, the largest impediment to the career development of female teachers is regarded to be family reasons. These impediments are followed by environment, economic, education, working hours, age and marital status. An essential difference has been determined between the opinions of administrators and teachers in the family reasons dimensions with regard to career impediments of female teachers when compared with variables as position, being or being not awarded, receiving or receiving not in-service-training.