Security and commerce the two pillars of Turkish-American relations
Savunma ve ticaret Türk-Amerikan ilişkilerinin iki sütunu
- Tez No: 93970
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk-Amerikan ilişkileri, Amerikan Dış Politikası, Soğuk Savanndan Sonra vı, Turkish- American Relations, U.S. Foreign Policy, Post Cold War IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz Savunma ve Ticaret: Turk-Amerikan İlişkisleri'nin iki Sütunu Latsa, Jeffrey J. Master, Uluslararası İlişkileri Tez Yömeticisi: Prof. Dr. Süha Bölükbaşı May 2000, 141 Sayfı Bu tez, Türk-Amerikan ilişkilerinin Soğuk Savaş'm sona ermesi ve Sovyetler Birliği'nin yıkılışı nedeniyle öneminin azalıyor olması yerine Türkiye ile Birleşik Devletler arasındaki bağların yeni binyıla açılan son on yıl içerisinde geliştiğini göstermeye girişir. Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Turgut Özal'm 1993 yılındaki ölümünün ve Amerikan Başkanı Bill Clinton' in seçilişinin ardından Amerikan devlet görevlilerinin gözünde Türkiye'nin değeri düşmüş görünüyordu. Clinton döneminin daha başlarında iki etken Türk-Amerikan ilişkilerinin tekrar önem kazanmasına neden oldu. Birincisi, Bosna'daki savaşın ABD Cumhurbaşkanı Bili Clinton'ın dış politikasını ve Türkiye'nin buradaki rolünü yeniden gözden geçirmesine neden oldu. İkincisi,Türkiye on Gelişen Büyük Pazar'dan biri olarak tanımlandı. Benzer olarak iki etken (iki dayanak) bu ilişkiye hakim olmuştur: güvenlik ve ticaret. İkinci Dünya Savaş'ının sonundan itibaren Türkiye, Birleşik Devletler 16 milyar dolar yardım aldı. Doğrudan doğruya yardımın sona erdiği 1998 yılında Türkiye, Birleşik Devletlerin yardımına bağımlı değildi. Türkiye'nin Kuzey Nöbeti Operasyonu'na ve Balkanlar' daki NATO banş koruma girişimlerine olan desteği ve katılımı ona Birleşik Devletlerle olan ilişkilerinde önemli bir katkıda bulunmuştur. Birleşik Devletler Türk-İsrail yakınlaşmasına bir ortak olmasa da bu ittifakın büyümesini istiyor çünkü bu ilişki iki ülkenin de bölgesel gücünü arttırmalıdır. Ticari alanda da karşılıklı ticaret 1990'larda ikiye katlandı. Türkiye'nin temel ilgisi ihracatının bir bolü üçte birinden fazlasını oluşturan tekstil sektörüdür. Birleşik Devletler'in Türkiye ile olan yeni ticari ilişkilerindeki esas ilgi alam enerji konulandır -elektrik gücü üretimi, doğal gaz sevkiyatı, boruhatlan yapımı ve Doğu- Batı Enerji Koridoru.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Security and Commerce: The Two Pillars of Turkish- American Relations Latsa, Jeffrey J. Master, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Süha Bölükbaşı May 2000, 141 Pages Instead of Turkish- American relations decreasing in importance since the end of the Cold War and the collapse of the Soviet Union, this paper attempts to show that the ties between Turkey and the United States have increased in the last decade leading up to the new millenium. After the death of Turkish President Turgut Ozal in 1993, and the election of United States President Bill Clinton, the value of Turkey in the eyes of the American officials seemed marginalized. Early in the Clinton Administration, two factors caused Turco-American relations to regain importance. First, the war in Bosnia caused U.S. President Clinton to re-evaluate his foreign policy and Turkey's role in it. Secondly, Turkey was identified as one of the ten Big Emerging Markets. Similarly, two main factors (pillars) dominated the relationship during this period; security and commerce. mBy the time direct aid stopped in 1998, Turkey was no longer dependent on U.S. aid. Turkey's support and involvement in Operation Provide Comfort/Operation Northern Watch, NATO peacekeeping efforts in the Balkans, and its new frowing relationship with Israel has given it new leverage in its relationship with the United States. As for commerce, bilateral trade has doubled in the 1990's. Turkey's main concern is textile trade. The main thrust of the United States' new commerce relations with Turkey involves energy concerns - electrical power generation, natural gas delivery, and the construction of pipelines and the East- West Energy Corridor.