The contours of post-cold war Turkish-American relations, (1990-2001)
Soğuk savaş sonrası Türk-Amerikan ilişkilerinin dış hatları, (1990-2001)
- Tez No: 145768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NUR BİLGE CRİSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk-Amerikan ilişkilerinin tabiatı, Soğuk Savaş sonrası dönem, küreselleşme, stratejik ortaklık, Orta Doğu, Balkanlar, özel ilişki”, eşit koşullar, karşılıklı bağımlılık iv, The nature of Turkish- American relations, post-Cold War period, globalization, strategic partnership, the Middle East, Balkans, special relationship' Equal footing, interdependence m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin tabiatını dünya siyasetini de şekillendirmeye başlayan yeni stratejik şartlar büyük ölçüde belirlemiştir. Bu dönem, Türkiye'nin ve ABD'nin NATO'daki ortaklığını sağlamlaştırırken yeni meydan okuyuşlar ve fırsatlar onlar için yeni işbirliği alanları oluşturdu. Bu yüzden, bu ilişkiye verilen karşılıklı önem ortaklığın gerekliliğini de arttırdı. Bölgede paylaştıkları ortak çıkarlardan dolayı ne ABD ne de Türkiye bu önemli müttefiğini kaybetmeye katlanabilirdi. Bu nedenle, komşu devletlerle olan ilişkileri konusunda bu iki müttefiğin gelecekte de dış politika hedeflerini gerçekleştirmek için birbirine ihtiyaç duyacakları söylenebilir. Bunun için, bu tezin temel yaklaşımı Soğuk Savaş sonrası dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin niteliğini etkileyen dışsal ve içsel faktörleri analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
The nature of post-Cold War decade Turkish- American relations has largely been determined by the new strategic circumstances that also have stared to frame world politics. In this decade, new challenges and opportunities brought together new areas of cooperation for the U.S. and Turkey by strengthening their alliance within NATO. Hence, the mutual importance attributed to the relationship has flourished as a result of the essentiality of their alliance. Neither the U.S. nor Turkey could afford to lose a significant ally with whom they share common interests in the region. Furthermore, it could be argued that these allies will need each other in the future to realize their foreign policy objectives concerning the relations with the neighboring countries. Thus, the simpler approach to the thesis is analyzing the exogenous and indigenous factors that affect the character of Turkish- American relations in the post-Cold War era.