Hemşirelerin çalışma koşullarında ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesine yönelik bir alan araştırması
A field survey for the elimination of negations occurred in nurses? working conditions
- Tez No: 308708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelerin Çalışma Koşulları, Sağlık Hizmetleri, Hemşire, Nurses? Working Conditions, Healthcare Services, Nurse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hemşirelerin görevlerini yerine getirirken çalışma koşullarının iyi olması hastaların güvenliği açısından çok önemlidir. Çalışma koşullarının hemşirede oluşturduğu fiziksel, mental ve sosyal zorlanmaların yanında, hemşirelerin son derece dikkat, enerji ve özveri gerektiren bakım ve tedavilerin güvenliğinin sağlanamaması, toplum sağlığının tehlikeye girmesidir. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşmesine ve çok ciddi hayati ve toplumsal soruna dönüşebilir. Hemşirenin çalışma koşulları, sadece hemşireleri olumsuz etkiliyor gibi görünse de aslında bütün olarak bir toplumu etkilemektedir.Araştırmamızda hemşirelerle ilgili anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmamızın örneklemini İstanbul ili Bakırköy ilçesinde faaliyet gösteren iki kamu hastanesinde çalışan başhemşireler, başhemşire yardımcıları, sorumlu hemşireler, hemşireler ve özel dal hemşireleri oluşturmaktadır. Hastanelerde görevli hemşirelerin çalışma koşullarını belirlemek üzere yapılmış olan ankette; demografik 9 ve çalışma koşullarına yönelik 26 soru olmak üzere; toplam 35 soru kullanılmıştır. Etik kurul onayı ve izin alma süreci tamamlandıktan sonra, çalışmaya katılmak isteyen 200 hemşireye anket formu dağıtılmış ve 190'ından eksiksiz bir şekilde toplanan formlar bilgisayar ortamına aktarılarak yüzdelik dağılımları değerlendirilmiştir. Alan araştırmamızı, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan hemşirelerin %85,5' ini, Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan hemşirelerin %86,2' sini, servis hemşireleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
While nurses are performing their duties, it is crucial to have good working conditions for the safety of patients. Working conditions grounded physical, mental, and social pressures on nurses, as well as the lack of safety of care and treatments that require high attention, energy and dedication from nurses put public health into danger. It may decrease the quality of healthcare services and may become a serious vital and social problem. Even it seems that nurses? working conditions effects only nurses negatively; indeed, it affects the whole society.In our study, a questionnaire regarding nurses was applied. The samples of our study are head nurses, assistant head nurses, charge nurses, nurses, and nurses in specific branches who work in two public hospitals operate in the Bakırköy district in the city of Istanbul. The survey to determine the working conditions of nurses working in hospitals, is composed of 35 questions, 9 of which on demography and 26 of which on working conditions. Following ethics committee approval and authorization, questionnaire was distributed to 200 nurses who want to participate in the study and fully completed forms gathered from 190 of them were evaluated considering percentage distributions via software. The field survey was conducted on service nurses from Bakırköy Mental Health and Nervous Diseases Education and Research Hospital with 85.5% participation and from Dr Sadi Konuk Education and Research Hospital participated with 86.2% participation.