Örgütsel vatandaşlık davranışı ve bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelere yönelik bir araştırma
Organizational citizenship behavior and a research for the nurses who works in a university hospital
  1. Tez No: 308713
  2. Yazar: FATMA MERVE PİRECİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFİ TOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Centilmenlik, Özgecilik, Sivil Erdem, Vicdanlılık, Nezaket
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Organizasyonların formel davranışlarının yanında çalışanlar tarafından gönüllü olarak (formel olmayan) ekstra rol davranışlarına rastlanmaktadır. Bu davranışlar literatürde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı olarak yer almaktadır.Örgütsel vatandaşlık davranışı, kısaca örgüt içindeki çalışanların hiçbir karşılık beklemeden gönüllü olarak çalışma, çaba harcama, başkalarına yaptıkları işlerde onlara yardım etme, problemleri çözmek için çaba sarf etmek, görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirme, uygulama ve prosedürlerin geliştirilmesine katkıda bulunma gibi olumlu davranışların yanı sıra huzursuzluk yaratma, çatışma ve sorunlara neden olma, şikâyet etme, başkalarının yanlışlarını bulmak gibi olumsuz davranışları sergilememeyi de göstermek olarak tanımlanabilir ve temelde beş boyutta incelenir. Bunlar; centilmenlik, özgecilik, sivil erdem, vicdanlılık ve nezakettir.Bu araştırmanın amacı; İstanbul'daki bir üniversite hastanesinde görev yapan hemşirelerin örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerini ölçmek ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının teorik temeldeki değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek suretiyle test etmektir.(Anket uygulanmıştır)Yapılan çalışmada elde edilen veriler yorumlanarak değerlendirildiğinde üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin uygulanan anketler sonucunda, örgütsel vatandaşlık davranışı yönünden hemşirelerin görev yeri ve eğitimleri açısından anlamlı fark bulunduğu, çalışma şekli, çalışma süresi, mesleki deneyim ve medeni durum açısından anlamlı fark olmadığını değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Besides organizational formal behaviours there are voluntarily extra(not formal) behaviours by the workers it can be come across.These behaviours in the literacy seen as organizational citizenship behaviours.Organizational citizenship behaviour shortly can be defined and is examined on basic on five dimensions as working voluntarily without waiting any recompense, making effort,helping others in their works, struggling for solving problems, fulfiling his or her duties and responsibilities in the best way, like contributing to developments of practice and courses, besides these positive behaviours; creating uneasiness, causing conflict and troubles, complaining, finding other?s mistakes avoiding display such negative behaviours. These are gentlemanliness, altruism, civilian virtue, conscientious and politeness.The aim of this research is to measure the nurses organizational citizenship behaviours who work in a unuiversity hospital in Istanbul and to determine the theory whether according to variations on basic is different or not. It is tested for that reason.(Research is completed)In that research the datas which were obtained were commented. On the result of questionnaire which was done to the nurses who work in a university hospital, there is a meaningful difference about organizational citizenship behaviours and on the point of workers duty?place and education levels about shape of working,duration of working,job experience, and social status.Key words; Organizational citizenship behaviour, Gentlemanliness, Altruism, Civilian virtue, Conscientious, Politeness...