Safranbolu ilçesi halk edebiyatı ve halkbilimi ürünleri üzerinde bir araştırma
A research on the folk literature and folklore of Safranbolu
- Tez No: 308736
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Safranbolu, Halk edebiyatı, Halk bilimi, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Safranbolu, folk literature, folklore, transitional periods, beliefs
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada Safranbolu ilçesi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri sözlü ve yazılı kaynaklardan derlenerek yazıya geçirilmiş ve ana hatlarıyla incelenmiştir. ?Halk edebiyatı Ürünleri? başlığı altında masal, efsane, bilmece, ninni, tekerleme gibi ürünlere; ?Halk bilimi Ürünleri? başlığı altında ise daha çok hayatın geçiş dönemleriyle (doğum, evlilik ve ölüm) ilgili ürünlere yer verilmiştir.Çalışmanın ?Giriş? bölümünde çalışmanın problemi, amacı, önemi ve sınırlılıkları hakkında bilgiler verilmiştir.?İlgili Alanyazın? bölümünde tezin genel çerçevesi belirlenmiş ve bu konuyla ilgili olarak daha önce yapılmış çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir.?Yöntem? bölümünde, araştırmanın modeli, kapsamı ve araştırma sırasında uygulanan yöntem ve teknikler belirtilmiştir.?Bulgular ve Yorumlar? bölümünde söze, araştırma alanı olan Safranbolu ilçesi tarihi ve coğrafi özellikleri, nüfusu, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı hakkındaki bilgilerle başlanmış, sonrasında ise Safranbolu folkloru üzerine yapılmış çalışmalar (kitaplar/kitap bölümleri, tezler, makaleler, bildiriler, ansiklopedi maddeleri) kronolojik sıraya göre verilmiş ve ulaşılabilen kaynaklar kısaca tanıtılmıştır. Bu bilgilendirmeleri, sözlü ve yazılı kaynaklardan derlenen Safranbolu halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri ve bu ürünler üzerinde yapılan incelemeler takip etmiştir. Halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerinin tespiti ve aktarımında, hayatın geçiş dönemleri (doğum, evlilik ve ölüm) ön planda tutulmuştur. Bu geçiş dönemlerinin dışında kalan halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri diğer başlıklar altında yer bulmuştur.?Sonuç? bölümünde çalışma sırasında ulaşılan sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir.?Kaynak Kişiler? başlığı altında, kendilerinden halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri derlenen kaynak kişilerle ilgili bilgilere yer verilmiştir.?Kaynakça? kısmında ise, çalışmanın hazırlanması sırasında yararlanılan yazılı kaynaklara, ?yazar soyadları ve kronolojik sıralama? esas alınarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the products of Safranbolu?s folk literature and folklore were indited by gathering from the oral and written sources and they were examined with the main lines. The products especially about the critic periods of life (birth, marriage and death) were discussed under the headline named as ?The products of folklore? while the products such as story, legend, riddle, lullaby, tongue-twister were discussed under the headline named as ?The products of folk literature?.In the introduction part, the information about the problem, aim, importance and handicaps of the work was given.In the part ?Write relevant field?, the general frame of the thesis was determined and the information about the studies which had been done before about this subject was given.In the method part, the research?s modal, scope, method and the techniques applied during the research were determined.In the part named as ?Findings and explanation? it was started to give information about the history, geographical features, population, social ?cultural and economical situation of Safranbolu, and then the studies on the folk of Safranbolu (books, thesis, articles, announcements and paragraphs) were presented in chronological order, and the existent sources were introduced briefly. These were followed by folk literature and folklore of Safranbolu which are gathered from oral and written sources and researches on these products. It was given priority to the critic periods of life (Birth, marriage, death) in finding out and presenting the products of folk literature and folklore. The products of folk literature and folklore which were out of that period were presented under other headlines.In conclusion part, the results and suggestions reached during the work were mentioned.Under the headline named as ?References? it was mentioned about the people who gave information about the folk literature and folklore.In the part named as ?Bibliography? the oral sources used during the thesis were mentioned by giving importance to the surnames of the authors and the chronological order.