6. sınıf öğrencilerinin okuma tutumlarının okuduğunu anlamaya olan etkisi
The effect of 6th grade students' reading attitudes upon reading comprehension
  1. Tez No: 308759
  2. Yazar: MAZHAR ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYMA BÜYÜKKAVAS KURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, okuduğunu anlama, okuma ilgisi, okuma tutumu, okuma alı?kanlığı, Reading, reading comprehension, reading interest, reading attitude, reading habit
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 6. sınıfta okuyan öğrencilerin okuma tutumları ile okuma ilgi ve özelliklerinin okuduğunu anlamaya olan etkisi arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın verilerini, 2010-2011 öğretim yılında Afyonkarahisar ili merkezinde bulunan Mareşal Fevzi Çakmak ilköğretim Okulu'nun 6. sınıfında okuyan 103 öğrenci oluşturmuştur.Araştırma sürecinde ölçme aracı olarak Gömleksiz (2004) tarafından geliştirilen ?Okuma Alışkanlığına ilişkin Tutum Ölçeği?, ?Okuma ilgileri ve Özellikleri Anket Formu? ve farklı metin türlerinde (öyküleyici, şiir ve bilgi verici) ?Okuduğunu Anlama Sınavları? kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerleri ile T-Testi, ANOVA sonuçları kullanılmı?tır. ?ncelemeler SPSS 11.5 programıyla gerçekleştirilmiştir. Bulguların ilişkilendirilmesinde anlamlılık düzeyi (p?0.05) .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin okuma tutumları ile okuduğunu anlama düzeyleri arasında yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki tespit edilmi?tir. Öğrencilerin ?Okuma Alışkanlığına ilişkinTutum Ölçeği? puan ortalamasının ?yüksek? seviyede olduğu sonucuna varılmıştır. ?Okuduğunu Anlama Sınavları?nda kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin evlerindeki kitap sayısı ile ?Okuduğunu Anlama Sınavları? arasında genel anlamda ilişki olduğu ve evlerinde bulunan kitap sayısının artması ile sınavlardan alınan puanların artmasında pozitif yönlü ilişki görülmüştür. ?Okuma Alışkanlığına ilişkin Tutum Ölçeği?nde en düşük puanı ?Türk klasiklerini okumayı seviyorum.? ile ?Yabancı klasikleri okumayı seviyorum.? maddeleri almıştır. Öğrencileri kitap okumaya büyük oranda yönlendirenlerin anne ve babaları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to determine the correlation between 6th grade students? reading attitudes, interest and characteristics and the effect upon reading comprehension.103 6th grade students from Mare?al Fevzi Çakmak Primary School in Afyonkarahisar constitute research data.During the research, as means of assessment ?Attitude Scale towards Reading Habit? , ?A Questionnaire Form on reading interest an characteristic? and on different text types (informative, narrative and poem) ?Reading Comprehension Tests? were used. Arithmetic mean, frequency analysis and percentage scores, T-test, ANOVA results were used to analyze the data obtained. Analysis were carried out by SPSS 11.5 software. Significance level was accepted as (p?0,05) .05 while associating findings.According to results of study, a high and meaningful correlation was determined between students? reading attitudes and reading comprehension level. Students? ?Attitude Scale towards Reading Habit? average points were found on high levels. It was defined that girls are more successful than boys in ?Reading Comprehension Tests.? It was determined that there is a correlation between the number of books in students? houses and reading comprehension tests and also a positive correlation was seen between number of the increasing book in their houses and marks students? got in tests. ?I like reading Turkish Classics? and ?I like reading Foreign Classics? items got lowest mark from students in ?Attitude scale towards reading habit?. It was found that parents direct largely students towards reading.