İlköğretim görsel sanatlar dersinde dijital kültürün öğrencilerin yaratım sürecine etkileri
The effects on students? creation process of digital culture in primary education visual arts lesson
- Tez No: 308763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TOMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, dijital kültür, yaratıcılık
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, dijital kültür ortamlarında yetişen ilköğretim çağı altıncı sınıf öğrencileri ile bu ortamlardan çeşitli nedenlerden ötürü uzak (yoksun) kalmış olan öğrenciler arasında çizgisel gelişim basamakları açısından olası değişkenler dikkate alınıp incelenerek onların yaratıcılıklarına etkileri araştırılmaktadır. Ayrıca araştırmanın amacı doğrultusunda ilköğretim görsel sanatlar dersinde işlenen konular paralelliğinde kullanılabilecek teknolojik donanımların öğrenci kazanımlarına etkilerinden bahsedilmektedir. Bu bağlamda, kullanılabilecek düzeyde olan teknolojilerin bu derste ortaya koyacağı etkileri öğrencilerin lehine çevirerek, yaratıcılıklarını ve teknolojik okuryazarlıklarını geliştirirken aynı zamanda dijital kültür ortamlarında ve modern eğitim teknolojileri kapsamında yaşanılan çağa uyum sağlayabilecek bireyler yetiştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of digital culture by examining possible variables in terms of linear development steps between sixth graders who are raised in digitally cultural environments and those who are away (deprived of) from such environments because of various reasons. In addition, the study mentions the effects of technological equipment that can be used in parallel with the subjects in primary education visual arts classes in terms of students' gains. Within this context it is believed that the effects of these technologies can be in favor of students and develop the students' creativity and technological literacy, and at the same time help the students become individuals who can keep up with the age in terms of digital culture and modern teaching technologies.KEY WORDS: Fine arts, digital culture, creativity