Tire Müzesi'nde bulunan el işlemeleri
Hand embroidery found in Tire Museum
  1. Tez No: 308849
  2. Yazar: MÜRÜVVET ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: El işlemeleri, Tire Müzesi, Türk işlemeleri, Hand Embroidery, Tire Museum, Turkish Embroidery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: El ve Makine Nakışları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Araştırma konusu ?Tire Müzesi'nde Bulunan El İşlemeleri? olarak belirlenmiştir.Araştırmanın amacı, Tire Müzesi'nde bulunan el işlemelerinin gözlenebilir özelliklerini tanıtmak, fotoğraflarla belgelemek ve konu ile ilgili kaynak oluşturmaktır.Konu, Tire Müzesi deposunda bulunan örtücü ve kaplayıcı nitelikteki türlerle sınırlandırılmıştır.Araştırmanın yönteminde, gözleme dayalı saha çalışması metodu kullanılmış, envanter kayıtları taranmış, yazılı kaynaklardan yararlanılmıştır.Araştırma kapsamında 45 adet işlemeli eserin, koleksiyona geliş tarihi, geliş biçimi, yeri, tarihlendirmesi, bugünkü durumu, onarım durumu, boyutları, malzeme-teknik-renk özellikleri, bezeme konuları, konuların biçimlendirilmesi ve kompozisyon özellikleri incelenerek katalog bölümünde bulunan gözlem fişlerine kaydedilmiş, genel-detay fotoğraflarına ve motif çizimlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study was determined to be ?Hand Embroidery Found in Tire Museum?.The study was conducted to present the observable features of the hand embroidery in Tire Museum, document them through photographs and establish a resource on the subject.The subject was limited to those types of hand embroidery in the Tire Museum storehouse that are used for covering.The research method that was used in the study was field work based on observation, inventory records were examined and written sources were used.Within the scope of the study, 45 hand embroidered works were investigated in terms of their date of arrival in the collection, manner of arrival, location, dating, present state, state of maintenance, dimensions, features of material-technique-color, subjects of ornamentation, formation of subjects and features of composition, this information was recorded in the observation cards in the catalogue section and their photographs and drawings were included.Information obtained from the observation cards evaluated and evaluations were supplemented with tables and graphs. Conclusions were drawn on the basis of the data obtained from tables and graphs.