İktidar ve beden: Türkiye'de başörtüsü sorunu
Power and body: The problem of headscarf in Turkey
- Tez No: 308909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KEMAL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İktidar, Yönetici Devlet, Beden, Başörtüsü, Türkiye, Power, Administrative State, Body, Headscarf, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
İktidar kavramı, hem sosyal ilişkiler bazında hem de siyasal zeminde tartışılan bir kavramdır. İktidarın yapısal özellikleri, kullandıkları araçlar dönemsel olarak değişmektedir.Geleneksel dönemlerde öldürme ve işkence yöntemlerini kullanan iktidar, modern dönemde hegemonik ve söylemsel özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Geniş alana yayılan iktidarın bedene müdahalesi, beden-iktidar ilişkisini ortaya çıkarmaktadır. Modern hegemonik ve söylemsel özelliğe sahip yönetici devlet, genelde nüfus üzerinde, özelde de kılık kıyafet üzerindeki denetimini geniş alan yaymıştır.Müdahaleler, kıyafet biçimlerinde olduğu gibi bedene de olabilir. Beden, toplum içinde sürekli müdahalelerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bedene müdahale kılık kıyafette de yoğunlaşmaktadır.Türkiye'de bir beden politikası olarak başörtüsü sorununun ele alınması, iktidarın bedene müdahale alanını açığa çıkarmaktadır. Bu bakımdan Türkiye'de başörtüsü sorunu, bu tez çalışmasında bir beden politikası olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of power, on the basis of social relations and political grounds is a controversial concept. Structural characteristics of power, vary periodically in accordance with the vehicles they use. Periods, using the traditional methods of power like killing and torturing, gained a hegemonic and discursive feature in the modern era. Comprehensive intervention of power to the body reveals body-power relations. With the hegemonic and discursive feature modern adminstrative state, widened control over on the population in general and in particular over dress.The interventions may be on dressing style and on body as well. Body always faces interventions and the interventions are concentrated on dressing style too. Addressing the issue of headscarves in Turkey as a body politic, illüminate the aspects and intensity of the intervention. In this regard, the headscarf issue in Turkey examinated as a body politic practice in this study.