Arz yönlü iktisatta vergi politikaları
Supply side economics tax politics
- Tez No: 308910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Arz Yönlü İktisat, vergi indirimleri, düz oranlı vergileme ve nakit akış vergisi, Supply Side Economics, tax reductions, flat rate tax, cash flow tax
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Keynesyen İktisadın 1970'li yıllarda ülke ekonomilerini derinden sarsan ekonomik sorunlara kalıcı çözüm üretememesi sonucu Neo-liberal politikalar ön plana çıkmaya başlamıştır. Neo-liberal politikaların önemli bir ayağını da Arz Yönlü İktisat oluşturmaktadır. Arz Yönlü İktisadın temelini vergi politikası oluşturmaktadır. Arz Yönlü İktisadın vergi politikasının odağında ise, kişisel gelir vergisi ve kurumlar vergisinde indirimler yer almaktadır. Arz Yönlü İktisadın vergi politikası ile ilgili diğer bir görüşü de düz oranlı vergilemedir. Arz Yönlü İktisatta vergi politikalarının üçüncüsü ise nakit akış vergisidir.Bu çalışmada amaç, son yıllarda ülke gündemlerine gelen Arz Yönlü İktisatta vergi politikalarının arka planının incelenmesi, diğer ülke uygulamalarının analiz edilmesi ve bu politikaların günümüz Türkiye'sinde uygulanabilirliğinin tartışılmasıdır.Çalışmada, Arz Yönlü İktisadın vergi politikası önerileri kapsamında vergi indirimlerinin ülkemizde uygulanabileceği, düz oranlı vergilemenin sadece kurumlar vergisinde uygulanması gerektiği, nakit akış vergisinin ise, uygulanma imkanının olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hence Keynesian Economics was unsuccessful to solve economic problems in the 1970s, Neo-liberal policies have began to emerge. Supply Side Economics is an appoach within Neo-Liberal policies. Tax policy is one of the main pillars of Supply Side Economics. The main aim of Supply Side Economics is to make reduction in personel income tax and corporation tax. Moreover Supply Side Economics support flat rate tariff in income tax to encourage more saving. The third of tax policies in Supply Side Economics also advocates implementing cash flow tax.The aim of this study is to examine the tax policies in Supply Side Economics and to analyze international experience. This study also discusses the applicability of these policies in Turkey.İn this study, it is concluded that tax reductions can be implemented in our country in the contents of tax policy proposals in Supply Side Economics, flat rate taxation must only be implemented in corporation tax but isn?t possible to implement cash flow tax.