Petrol sektöründe risk analizi
Risk analyze in the oil industry
- Tez No: 308930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHAP KASIRGA YILDIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Analizi, Türev Ürünler, Petrol Sektörü, Risk, Risk Analyze, Oil Industry, Derivatives
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünya çapındaki serbestleşme, liberalleşme ve rekabet yapıları gibi değişim ve gelişmeler nedeniyle belirsizlik ve riskler artmaktadır. Küreselleşmenin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiği günümüz dünyasında, ekonomide pek çok yeni kavram ve anlayış ortaya konulmaktadır. Bu süreçte risk ve risk analizi yoğun ilgi gören konuların başında gelmektedir.Günümüz dünyasında ticaretin hızla artması işletmelerin yeni finansal tekniklere ihtiyaç duymalarına neden olmuştur. Buna paralel olarak da uluslar arası finansman tekniklerinde özellikle 1970'li yıllardan sonra hızlı bir gelişim meydana gelmiştir. Bu gelişim içerisinde türev piyasalar, risk ölçümü, yönetimi ve anlayışındaki uygulamalarıyla finans sektörünün değişen yüzünü oluşturmaktadır.Bu çalışmanın amacı, petrol sektöründe petrol fiyatlarının değişmesi sonucu ortaya çıkan risklerin analizini yapmaktır. Petrol fiyatlarının verileri internet ortamından sağlanmış, veriler STATA ve MATLAB 6.1 programları ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Deregulation, liberalization and competitive structure have caused increases in uncertainties and risks all over the world. In today?s business environment of that the impacts of globalization is begun to be felt more and more, various economy concepts are tried to described and new concepts are to be come out. In this process, risk and risk analyze are attracting more attention.Nowadays, it is because international trade has increased quickly that companies require new financial techniques especially since 1970s. In this changing, derivative markets constitude changing side of finance sector by their applications in risk measurement, management and conception.The purpose of this study is to analyze risks that occur by changing oil prices in the oil industry. Oil prices data were collected from internet and analyzied by using STATA and MATLAB 6.1.