Piyasa riski ve türev araçlar
Market risk and financial derivatives
- Tez No: 308929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş. KASIRGA YILDIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Piyasa Riski, Türev Araçlar, Riske Maruz Değer, Market Risk, Financial Derivatives, Value at Risk
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Son zamanlarda gözlenen finansal piyasalardaki dalgalanma domino etkisi yaratmış ve bütün dünya ekonomilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Bunun sonucunda alışılagelmişin dışında gelişmekte olan ülkeler yerine finansal kriz daha çok gelişmiş ülkelerde hissedilmiş ve bu süreç etkin risk yönetimi sistemlerinin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Düzenleyici otoriteler risk yönetiminin aşamalarını riskin tanımlanması, ölçülmesi ve yönetimi olarak tarif etmektedirler.Türev araçlar, bir varlığın değeri üzerine yazılan sözleşmeler olup, daha çok riskten korunma amacıyla kullanılan enstrümanlardır. Bunlara örnek olarak opsiyon sözleşmeleri, vadeli işlem sözleşmeleri ve takas işlemeleri verilebilir. Çalışmada, işleyişleri, kullanım amaçları ve türleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır.Riske Maruz Değer, elde tutulan varlığın veya varlık gruplarının değerinde ileride belli bir olasılık altında ortaya çıkabilecek azami değer kaybının tahminine dayanan bir kavramdır. Varsayımsal bir portföye türev araç da eklenildiğinden bu portföyün riski, içeriği dolayısıyla Riske Maruz Değer hesaplama yöntemlerinden en uygunu olan Monte Carlo Simulasyonu Yöntemiyle hesab edilmiştir.
Özet (Çeviri)
High volatility recently observed in financial markets have caused a domino effect in which world economies are effected in negative direction. As a result of this event, financial crisis has a bigger impact on developed countries more than developing countries and the process has revealed necessity of effective risk management systems. Authorities define risk management stages as risk desfinition, measurement and management.Financial derivatives are contracts which are written over the value of another assets and they are instruments used often for hedging. This istrıuments usuaaly have 4 types: option, futures, forward and swap contracts. In this study, we have examined types of financial derivatives, their mechanisms and purposes.Value at Risk (VaR) is a concept that is based on guess of maximum loss of value of held assets or group of assets that may arise under certain probability in the future. A hypothetical portfolio with financial derivatives have been crated. As portfolio contains option products, we emply Monte Carlo method to compute VaR of the portfolio.