Sınıf öğretmenlerinin ölçme-değerlendirmeye ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Primary teachers' views of measurement and evaluation
- Tez No: 308953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ŞAHİN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim programı, ölçme-değerlendirme, sınıf öğretmeni, Primary curriculum, measurement-evaluation, primary teacher
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin 2005?2006 akademik yılında uygulamaya konulan ilköğretim programı kapsamında önerilen ölçme?değerlendirme çalışmalarına ilişkin düşüncelerini incelemeyi amaçlamaktadır.Bu çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda, veriler öğretmenlerle yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmanın nitel bölümünün örneklemini 2009-2010 akademik yılında Bursa ilinde görev yapan 30 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Strauss ve Corbin'in (1998) gömülü teori yaklaşımı uyarlanarak kullanılmıştır. Bu yaklaşım doğrultusunda öğretmenlerle yapılan görüşme sonuçları satır satır incelenerek araştırmanın amacına göre ifadeler belirlenmiş; uygun sözcük ve sözcük grupları ile kodlanmıştır. Kodlamalar sonucunda elde edilen kodlar çerçevesinde kavramlar arasındaki ilişkiler ortaya koyulmuştur. Verilerin analizi sonucunda ?Öğretmenlerin ölçme?değerlendirme kavramları üzerine düşünceleri?, ?Öğretmenlerin ölçme?değerlendirme uygulamaları üzerine düşünceleri?, ?Öğretmenlerin İlköğretim Programı Kapsamında Ölçme?Değerlendirmeye İlişkin Düşünceleri? olmak üzere üç ana kategori oluşmuştur. Yapılan eksensel kodlama sonucunda ?Öğretmenlerin ölçme?değerlendirme kavramları üzerine düşünceleri? ve ?Öğretmenlerin İlköğretim Programı Kapsamında Ölçme?değerlendirmeye İlişkin Düşünceleri? şeklinde iki kategori elde edilmiştir. Eksensel detaylar ?ilköğretim programı? olarak belirlenirken, içinde bulunulan koşullar ?Öğretmenlerin Düşünceleri, Dışsal Faktörler (SBS, Teftiş ve veli beklentileri), Uygulamadaki Güçlükler(Ölçme-değerlendirme formlarını uygulayamama), Zaman, Sınıftaki öğrenci sayısı? olarak belirlenmiştir. Hizmet İçi Eğitim Eksikliği Bu analizler doğrultusunda, sınıf öğretmenlerinin ölçme?değerlendirme kavram bilgisi konusunda eksikleri olduğu anlaşılmıştır. Buna ek olarak, öğretmenler uygulama boyutunda bir takım zorluklarla karşılaştıklarını belirtmişlerdir.Araştırmanın nicel boyutunda ise, görüşmelerden elde edilen bulgular ilgili literatür de dikkate alınarak, öğretmenlerin ölçme?değerlendirme üzerine düşüncelerini belirlemek amacıyla bir ölçek oluşturulmuştur. Böylelikle, sınıf öğretmenlerinin ilköğretim programı kapsamında ölçme?değerlendirme üzerine düşünceleri daha geniş bir örneklem grubu dikkate alınarak incelenme fırsatı bulunmuştur. Bu kapsamda, sınıf öğretmenlerinin ölçme değerlendirmeye ilişkin düşüncelerinin cinsiyet, yaş, okuttuğu sınıf, mezuniyet durumu, hizmet içi eğitim alma süresi ve kıdeme göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Hazırlanan ölçek, Bursa ilinde görev yapan 290 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 13 programına girilerek analiz edilmiştir.Araştırmanın sonuçları dikkate alındığında, sınıf öğretmenlerinin ilköğretim programının ölçme?değerlendirme boyutunu uygularken sıkıntı yaşadıkları ve hizmet içi eğitim ile birlikte hizmet içi eğitimi iyi bir şekilde verebilecek uzmana ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin büyük çoğunlukla ölçme-değerlendirme çalışmalarına ait ifade içeren ölçek faktörlerine ilişkin katılımlarının ? kısmen katılıyorum? aralığına karşılık geldiği görülmektedir. Sınıf öğretmenlerinin ölçeğe katılım durumları ile cinsiyetleri arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin yaşlarına, hizmet yıllarına, hizmet içi eğitim alıp almama durumlarına, okuttukları sınıflara ve aldıkları eğitim türüne göre anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Hizmet içi eğitim alma durumlarında ise anlamlı fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate primary teachers? views of measurement and evaluation regarding the primary curriculum started to be implemented since the 2005?2006 academic year. Both qualitative and quantitative research methods have been used in this research in order to analyse the data. In the quantitative part, data were collected through semi-structured interviews in the 2009?2010 academic year from the city of Bursa. 30 primary teachers participated the research. In order to analyse the data, Strauss and Corbin?s (1998) grounded theory methodology was loosely followed. Open and axial coding process has been administered during the data analysis. Data obtained through the interviews were examined line by line. Concepts, their properties and dimensions are discovered in the data. Through the open coding 3 core categories emerged. They are called as: ?Teachers? views of measurement and evaluation?, ?Teachers? views of measurement and evaluation practices?, ?Teachers? views of measurement and evaluation regarding the primary curriculum?. Then, in the axial coding, the categories were related to their subcategories. Thus, the categories emerged as follows: ?Teachers? views of measurement and evaluation? and ?Teachers? views of measurement and evaluation regarding the primary curriculum?.In the quantitative part of the research, Teachers? Views of Assessment and Evaluation Scale has been developed in order to gather the data. SPSS 13, a Statistical Package for Social Sciences, was used in order to analyse the data. Thus, the data were analysed in order to understand primary teachers? views regarding their gender, age, educational background, the grade who teach and in?service training they have.Findings of this research revealed that teachers had difficulties during their practices concerning measurement and evaluation. In service training would help them to develop themselves in this issue.