Sınıraşan organize suç tipi olarak göçmen kaçakçılığı: Türkiye'deki kaçakçı profili ve organizasyonları
Migrant smuggling as a type of transnational organized crime: Profile of smuggler and organizations in Turkey
  1. Tez No: 308988
  2. Yazar: YAVUZ KAHYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. HÜSEYİN TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yasadışı Göçmen, Göçmen Kaçakçılığı, Sınıraşan Organize Suç, Kaçakçı Profili, Kaçakçılık Organizasyonları, Migration, Illegal Immigrants, Migrant Smuggling, Transnational Crime, Profile of Smuggler, Organizations of Smuggling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu tezin amacı göçmen kaçakçılığının karakteristiklerini tespit etmektir. Çalışma, Türkiye'de göçmen kaçakçılarının üstlendikleri görev ve rolleri, bu kişilerin sosyo-ekonomik durumlarını, sosyal ilişkilerini ve yaşam tarzlarını ortaya koymaktadır. Çalışma, ayrıca kaçakçılık organizasyonlarının boyutlarını belirlemek amacıyla yöntemlerini ortaya çıkarmayı, kaçakçılığın ekonomik boyutu ile sınıraşan ilişkilerini anlamlandırmayı hedeflemektedir. Çalışmanın birincil veri kaynağını Türkiye'de göçmen kaçakçılığı yapmaktan hüküm giymiş göçmen kaçakçıları oluşturmaktadır. Bu veriler, 2011 yılının son üç ayını kapsayan zaman diliminde, göçmen kaçakçılarının bulunduğu ceza infaz kurumlarına gidilerek yüz yüze mülakatlardan elde edilmiştir. Ayrıca ikincil veri olarak Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezince (UTSAM) gerçekleştirilen bir çalışmanın ham verileri ilgililerden alınan izinle kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre göçmen kaçakçıları, orta yaşlı, eğitimsiz, düşük gelir düzeyinde mesleklerde çalışan erkeklerden oluşmaktadır. Bu kaçakçılar, geleneksel organize suç örgütlerindeki gibi hiyerarşik olarak değil; kaynak, transit ve hedef ülkeler arasında ?planlayıcılar/üst düzey yapılanma? ve ?icracılar/alt düzey yapılanma? olmak üzere iki şekilde yatay yapılanmışlardır. Sınıraşan iletişim ağlarına sahip bu kaçakçılar, çok farklı, güncel ve en son teknolojinin yer aldığı yöntemleri kullanarak büyük rakamlarda kazanç elde etmektedirler. Çok aktörlü, çok yöntemli ve bir o kadar karmaşık olan bu kaçakçılık türünü değişik boyutlarda ele alan bu çalışma, `göçmen kaçakçılığı olgusu'nun anlaşılmasına ve literatüre katkı sağlamaya çalışmaktadır. Son olarak göçmen kaçakçılığı ile mücadele eden uygulayıcılara yararlı öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to examine the characteristics of migrant smugglers. It explores the roles and tasks of migrant smugglers, their socio-economic status, social relationships, and lifestyles. In addition, it intends to disclose methods of smuggling to ascertain the true dimensions of organizational structure, and to find out the correlation between smuggling economy and transnational networks. The primary source of data consists of convicted migrant smugglers. The data were collected during the last three months of 2011 in the prisons where smugglers were serving their sentences. Face-to-face, in-depth interviews were made with some smugglers. The secondary data, which is provided by the International Center for Terrorism and Transnational Crime (UTSAM), including information about convicted and suspected migrant smugglers, is also used. Findings suggest that migrant smugglers are composed of mid-aged and undereducated men with lower income. Unlike the traditional organized crime groups which are hierarchically structured, migrant smugglers are structured horizontally in source, transit and target countries in two different layers: (1) Planners/Higher Level Structuring, and (2) Executers/Lower Level Structuring. Equipped with transnational communication networks, these smugglers make ultrahigh profits by using updated high-tech methods. Exploring the very complex nature of smuggling that includes multiple actors and methods, this study tries to help understand migrant smuggling phenomenon and contribute to the literature. Finally, it offers some suggestions to the professionals who combat migrant smuggling.