Emniyet Teşkilatı'nda performans yönetimi ve değerlendirme sistemi: Ankara Kriminal Polis Laboratuarı üzerine bir araştırma
Performance evaluation system in the Turkish National Police: A research on Ankara Police Crime Laboratory
  1. Tez No: 308987
  2. Yazar: BEKİR TAVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Performans Yönetimi, Polis Yönetimi, Sicil Raporu, Emniyet Teşkilatı, Performance Evaluation, Performance Management, Police Management, Performance-rating Report, Turkish Police Organization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu araştırma `Ankara Kriminal Polis Laboratuarı çalışanlarının performans yönetimi ve mevcut sicil sitemi ile çağdaş performans değerlendirme sistemi hakkındaki görüşleri arasında nasıl dağılım göstermektedir? Biçiminde düzenlenen problemi çözmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini ve örneklemini, 2011 yılında Ocak-Şubat aylarında Ankara Kriminal Polis Laboratuarında görevli olan 172 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmanın bağımlı değişkeni olan Ankara Kriminal Polis Laboratuarı Müdürlüğü çalışanlarının Performans Değerlendirmeye ilişkin görüşlerini öğrenmek için anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma için gerekli veriler deneklere uygulanan anket yoluyla elde edilmiş ve elde edilen ham veriler bilgisayara aktarılmıştır. Araştırmada yüzdeler, frekanslar, aritmetik ortalama, T Testi veya parametrik olmayan Mann Whitney U testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) veya parametrik olmayan Kruskal Wallis ile sınanmıştır. Ortalama skorların normal dağılıp-dağılmadığını öğrenmek için Kolmogorov-Smirnov tekniği kullanmıştır. Ayrıca mevcut sicil sisteminin değerlendirilmesi ile çağdaş bireysel performans değerlendirmenin amaçları ortalama skorları arasındaki ilişkiyi belirlemek için karşılıklı olarak korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizin tüm aşamasında önem düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda şu bulgular elde edilmiştir;Ankara Kriminal Polis Laboratuarı Müdürlüğü çalışanlarının mevcut sicil sisteminin değerlendirmesi ilişkin görüşlerinin ortalamasına göre mevcut sicil sistemi ile ilgili görüşlerinin genel olarak `ORTA' derecede olduğu saptanmıştır. Ankara Kriminal Polis Laboratuarı Müdürlüğünde çalışanlarının çağdaş bireysel performans değerlendirmenin amaçları değerlendirmesi ilişkin görüşlerin ortalamasına göre çağdaş performans değerlendirme sistemi ile ilgili görüşlerinin genel olarak `İYİ' derecede olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was made to solve the problem described by the question that ?What kind of dispersion is observed among the employees of Police Crime Laboratory (KPL) of Ankara in their views about the current performance-rating system and the modern performance evaluation system in the period of transition to performance management perception??The universe and sample of the research consisted of 172 employees who worked in Police Crime Laboratory of Ankara between January- February in 2011. In the study, surveying technique was used in order to determine the views of employees of Ankara Police Crime Laboratory about the performance evaluation system, which is the dependent variable of the study. The data required for research were obtained from survey applied to the subjects and the raw data were transferred to the computer environment. In the study, the percentages, frequencies and arithmetic averages were tested by the T-test or non-parametric Mann Whitney U test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) or non-parametric Kruskal Wallis. The Kolmogorov-Smirnov technique was used in order to find out whether or not the average scores distributed normally. Also, mutual correlation analysis was applied in order to determine the relation between the average scores of the aims of the evaluation of current performance-rating system and of the aims of the modern individual performance evaluation. The significance level was obtained as 0,05 in all levels of research. Following results were obtained from statistical analyses;The evaluation of current performance-rating system was determined as ?MODERATE? according to the average of the views of the employees of Ankara police crime laboratory regarding the evaluation of current performance-rating system. According to the average of the views of the employees of Ankara police crime laboratory regarding modern performance evaluation system, the views of the laboratory staff about the modern performance evaluation system was found to be at a level of ?GOOD?.