AB'ye üyelik sürecinde iltica ve sığınma konularında karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerileri
EU membership process to the aslyum and refuge issues meeting challenges and solutions
  1. Tez No: 308989
  2. Yazar: RAMAZAN CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sığınma, Mülteci, İltica, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi, Türkiye'de İltica, Asylum-Seeking, Refugee, Asylum, Common European Asylum System, Asylum in Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye, bulunduğu coğrafyanın da etkisiyle geçmişte olduğu gibi günümüzde de iltica ve sığınma bakımından ciddi sorunlara maruz kalmaktadır ve önümüzdeki dönemlerde de maruz kalacağı tahmin edilmektedir. Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye, AB Standartlarına uyum açısından Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarı Taslağı'nın yasalaşmasını planlanmaktadır.Çalışmada tümdengelim yöntemiyle, sığınmacılar ve mültecilere ilişkin uluslararası, AB ve Türkiye'nin Hukuki düzenlemeleri incelenmiş, alana inilerek konu hakkında resmi ve sivil uzmanların görüşlerine başvurulmuştur. Konu, öncelikle uluslararası tanımlar, AB uygulamaları ve Türkiye uygulamaları karşılaştırılarak Türkiye'nin son zamanlardaki eğilimi ve yakın zamanda muhtemel sorunları ile çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.AB'nin sığınmacılar ve mülteciler konusunda almış olduğu kararlar, uygulamalar, AB resmi gazetesinde yayımlanan AB Konseyi ve AB Komisyonu'nun kararları incelenmiştir. Aynı zamanda Avrupa'da konu hakkında yazılan makalelerden faydalanılmıştır. AB'nin son zamanlarda uygulamaya çalıştığı Ortak Avrupa Sığınma Sistemi detaylı olarak incelenmiş fakat Avrupa Birliği'nin henüz Ortak bir düzenlemeye yakın olmadığı açıklanmaya çalışılmıştır. Bu sebeple Türkiye, AB'ye uyum sürecinde yapacağı ya da yapmakta olduğu düzenlemelerde temkinli ve ihtiyatlı karar almalıdır.
Özet (Çeviri)
Turkey, affected by her geographical position, is being exposed to many problems regarding asylum, as in the past and is expected to be exposed to same kind of problems in the future. Within the harmonization with the EU standards, a new Foreigners and International Protection Draft Law is being planned to come into effect.This study includes International, EU, and Turkey?s Legal Arrangements in this field with a deductive method and also official and civil experts? views. It was firstly compared EU?s and Turkey?s practices within international identifications, explained Turkey?s latest trends and try to set forth solutions for the possible problems.Decisions taken and practices implemented by the EU within the field of refugees, as well as the decisions of EU Council and EU Commission published in the Official Gazette were analyzed. Furthermore, articles written and published in Europe were used. Common European Refugee System were examined in details but tried to explain that EU is not ready for a common arrangement. For this reason, Turkey should be cautious in the arrangements she is doing or she shall do during the harmonization period.