AB'ye üyelik sürecinde Türk spor yönetiminde desantralizasyon
In the process of the european union membership, decentralization in The Turkish sports management
- Tez No: 311221
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TAŞKIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: European Union, Governance, Decentralization, Sports Management, Localization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, Avrupa Birliğine üyelik sürecinde Türk spor yönetiminde merkezi biçimde örgütlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünün, kamusal yönetim sisteminin desantralizasyonuna ilişkin olarak, yerel yönetici konumundaki Belediye Başkanları ile Gençlik ve Spor Bakanlığının taşra teşkilatı yöneticisi olan İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlerinin görüşlerinin neler olduğunu ve yönetici görüşleri arasında cinsiyet, görev, eğitim ve kıdem durumuna göre anlamlı bir farkın olup olmadığını incelemektir.Araştırmanın evrenini toplam 2950 Belediye Başkanı (yerel yönetici), 728 İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü (spor yöneticisi) oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 16 Büyükşehirde görev yapan 326 Belediye Başkanı ile 252 İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket, kişisel özellikleri belirlemeye yönelik 4, araştırma konusuna ilişkin 23 adet soru olmak üzere toplam 27 sorudan oluşmaktadır. Anketin güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılan Cronbach's Alpha ise 0,85 (p>0.05) bulunmuştur.Araştırmanın sonucunda; Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlerinin; Yerelleşme, politika, planlama ve finansman alt boyutlarında Türk spor yönetiminin desantralizasyonuna ilişkin olarak görüş birliği içerisinde oldukları görülmüştür. Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlerinin, görüşleri arasında; Cinsiyete göre anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is ,during the process of the European Union Membership, depending on the decentralization of public management system of centerally organised Sports Management of the Youth and Sports Ministry, to analyse what are the opinions of the Mayors as the local administrators, The Youth Services of the Provinces as the Youth and the Sports Ministry and the Sports Managers, and also whether there exist vivid differences among the administrators based on their gender, mission, education and the length of service.In the research area, there exist 2950 Mayors (local managers), 728 Sports Managers of the Provinces and the Districts from Turkey. As for the samples of the research, there are 326 mayors and 252 sports managers of towns and provinces who work for the 16 Metropolitan Municipalities. As data collecting instrument, surveys have been applied. There are 4 questions to identify personal characteristics, 23 close questions and 1 open ended question about the research subject. Cronbach Alpha applied to find out the reliability of the survey was found as 8,5.As a result of the research, it is noted that both the Mayors and Sports Managers of the Provinces and the Districts have the same opinion about decentralization of the Turkish Sports administration in facets of localisation, policy, planning and financing. Among their opinions, there is not seen a clear difference according to their gender. It is seen that as for their education levels, high school and university graduated administrators compared with primary school gratuated administrators in the facet of financing, according to their length of services, the administrators between 6-10 years compared with the ones having 10 years or over length of services in the facet of planning approach the matter of decentralization more positive.