Okul öncesinde eğitici dramanın suça karşı bilinç oluşturmaya etkisi
The effect of educational drama in preschool on creating awareness against crime
  1. Tez No: 308993
  2. Yazar: İBRAHİM DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Eğitici Drama, Suç, Suçun Önlenmesi, Bilinç Oluşumu, Preschool Education, Educational Drama, Crime, Crime Preventing, Creating Awareness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
İnsan doğasının gereği diğer insanlarla birlikte yaşamaktadır. Toplum insana davranışlarına göre değer vermektedir Suçlu davranışlar toplumda hiçbir zaman onaylanmamıştır. Hayata adım atan her çocuk suçlu davranışta bulunmaması için yetişkin olana kadar bir takım sosyalleşme mekanizmalarından geçmektedir. Ancak yeterince sosyalleşememiş çocuklar, yetişkin olduklarında birer suç mekanizmaları haline gelmektedirler.Eğitim kurumları sosyalleşmeye yardımcı olarak bireyleri suçlu davranıştan uzaklaştırmaktadır. Özellikle insan hayatının ilk yılları olan çocukların kolayca şekillendirebileceği okul öncesi dönemde verilen eğitimin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Okul öncesi dönemde kullanılan eğitimsel etkinliklerden faydalanılarak çocukların suçlu davranışın faili veya mağduru olmalarının önlenmesi için faaliyetlerde bulunulması kaçınılmazdır. Okul öncesinde çocuklarda bilinç oluşturmada ve bunu davranış haline getirmede en etkin yöntem eğitici dramadır.Bu araştırmada, İstanbul İli Fatih İlçesinde 4 ilköğretim okulu bünyesinde okul öncesi eğitim almakta olan 80 çocuk deney grubu, 80 çocuk ise kontrol grubu olmak üzere araştırmacı tarafından oluşturulan drama etkinliğinin suça karşı bilinç oluşturmaya etkisi incelenmiştir. Araştırmada rastgele atamalı iki gruplu ön test ve son testli bir desen seçilmiştir. Yine araştırmacının oluşturduğu ön test ve son test yardımıyla ve SPSS analizi ile eğitici dramanın okul öncesinde suça karşı bilinç oluşturmaya olumlu etkisi olduğu görülmüştür.Suçun önlenmesinde birçok kurumun ortaklaşa okul öncesi dönemde suça karşı bilinç oluşturma faaliyetlerinde bulunmasının önemi bu çalışmanın sonucunda vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human lives with other people as a fact of his nature. The society values a person according to his behaviors. Criminal behaviors are never been approved in society. A child started life firstly passes by some socialization mechanisms up to being an adult for not acting criminal behaviors. But children who cannot complete the period of socialization become crime machines when they are adults. Educations institutions supply people not acting criminal behaviors when they are adults. Specially; education given in preschool period, which is the first years of human lives and also children can be formed easily during it, is being so important in this point. Doing preschool education activities for preventing children become victims or actors of a crime has become necessary. The most effective method for creating awareness and making this as a behavior in childhood is the educational drama.In this study, the researcher investigates the effectiveness of drama activity which occured by him on creating the awareness of contrary to crime with children, who are attending preschools in Fatih Town in İstanbul, as 80 of them are experimental group and another 80 of them are control group. It is selected as a figure which has random determined two groups with pre test and post test in this study. It has been seen that educational drama has a positive effect on creating awareness against crime at preschool education by the researcher?s pre and post testes and analysis of SPSS.During the period preventing crime, the importance of acting a lot of institutions together for activities creating awareness against crime has been emphasized end of this study.