A theoretical analysis of social justice views of Republican and Islamic women's civil society organizations in Turkey: Diverging claims and contending traditions
Türkiye'deki Cumhuriyetçi ve İslami kadın sivil toplum örgütlerinin sosyal adalet görüşlerinin teorik analizi: Farklı talepler ve rakip gelenekler
  1. Tez No: 309032
  2. Yazar: KADİR AYDIN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Adalet, Sivil Toplum Örgütleri, Sosyoekonomik Adalet, Sembolik Adalet, topluluk, gelenek, Social Justice, Civil Society Organizations, Socioeconomic Justice, Symbolic Justice, community, tradition
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, kadın sivil toplumunda yer alan iki büyük hareketin ? cumhuriyetçi ve İslami kadın sivil toplum örgütlerinin - birbirinden farklılık gösteren adalet taleplerini açıklamayı hedefler. Bu amaç doğrultusunda, yarı yapılandırılmış mülakatlardan ve ikincil kaynaklardan edinilen veriler, sosyoekonomik adalet ? sembolik adalet ihtilafı ve liberalizm ? toplulukçuluk tartışması doğrultusunda şekillenmiş olan sosyal adalet literatürü ışığında incelenmektedir. Çalışmanın sonuncunda, her iki grubun da kendi taleplerini ifade ederken liberal perspektiften faydalanma isteklerine karşın, Kemalizm'in ve İslam'ın bu gruplar üzerindeki etkisinin belirleyici olduğu öneriliyor. Özellikle, Kemalizm'in ve İslam'ın liberalizm karşısındaki gücü, cumhuriyetçi ve İslami sivil toplum kuruluşlarınının, başka grupların taleplerine karşı çıkarken öne sürdükleri argümanlarda belirgin biçimde ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to explain diverging claims of justice generating from two major movements within women?s civil society, namely republican and Islamic women?s activism. Given that purpose, empirical data obtained from semi-structured interviews and secondary sources is analyzed under the light of social justice literature which is marked by socioeconomic justice - symbolic justice dichotomy and liberalism ? communitarianism debate. The results of the study suggest that although both movements intend to formulate their own claims of justice within a liberal perspective, the impact of Kemalism and Islam on republican and Islamic civil society organizations is decisive. The power of Islam and Kemalism against liberalism can particularly be better observed in the arguments which they formulate for opposing the claims of other groups.