Market for Ph. D.'s in engineering and the contribution of foreign Ph. D.'s to research productivity in Turkey
Türkiye'de mühendislik bilimlerindeki doktora sonrası akademik piyasa ve yabancı doktoralıların araştırma üretkenliğine etkisi
- Tez No: 309034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin Göçü, Yararlı Beyin Göçü, Arastırma Üretkenligi, Brain Drain, Beneficial Brain Drain, Research Productivity
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu makalenin amacı, Türkiye'deki yüksek ögrenim temelli Beyin Göçü'nün sonuçlarını incelemektir. Yüksek egitimli bireylerin yurtdısına gitmelerinin gönderen ülke için pozitif sonuçlarını degerlendiren literatürü takip ederek, bu çalısmada Türkiye için ?yararlı beyin göçü? olasılıgı arastırılmıstır. Zengin bir veri seti ile ilk olarak Türkiye'deki üniversitelerin mühendislik fakültelerindeki doktora piyasası incelenmistir. Daha sonra da akademik arastırmaları etkileyen faktörleri arastırmak amacıyla regresyon analizleri yapılmıstır. Kontrol edilen diger unsurlarla beraber, özellikle Türk üniversitelerindeki yurtdısından doktora almıs ögretim görevlisi oranlarının üniversitelerde gerçeklestirilen arastırmalara etkisi ölçülmüstür. Ayrıca, veri setini doktorasını Türkiye'den almıs ögretim görevlilierine indirgeyerek, egitimlerini yabancı ülkelerden alanların, derecelerini yerel bir üniversiteden almıs olanlar üzerine akademik arastırma anlamında pozitif bir etkisi olup olmadıgı incelenmistir. Sonuç olarak, yurtdısından doktora almıs ögretim görevlisi oranlarının Türk üniversitelerinde gerçeklestirilen arastırmalar ile hem miktar hem de kalite bazında pozitif bir korelasyonda oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this paper is to study the consequences of the infamous Brain Drain in Turkey in graduate education context. Following the recent literature which centers on the positive outcomes of the emigration of skilled personnel from a developing country, we investigate the possibility of a Beneficial Brain Drain through academic scholars which have obtained their doctoral degrees abroad and returned to Turkey upon completion of their study.With a rich dataset, we first present a detailed overview of the current Ph.D. Market in the engineering faculties of Turkish universities. Second, we conduct estimations to explore the determinants of academic research in Turkey. Along with others, we mainly look upon the relationship between higher education obtained abroad and academic research productivity. Moreover, we also investigate the so-called spillover effect of foreign education on research among scholars with a doctoral degree from Turkey. The results show that foreign Ph.D. shares indeed have a positive correlation with academic research conducted in Turkish universities, both on quantity and quality aspects.