Living to tell the tale: Reading 12 September coup d'état through novels written by socialist and nationalist authors
Anlatmak için yaşamak: 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi?ni sosyalist ve milliyetçi yazarların romanları üzerinden okumak
- Tez No: 309053
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL IRZIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi, roman, sosyalist ve milliyetçi söylem, temsil, 12 September 1980 coup d?état, novel, socialist and nationalist discourse, representation
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bugünlerde, bir kez daha 12 Eylül 1980 askeri darbesi Türkiye politikasının gündemine oturmuş durumda. Aynı zamanda, 2000'lerde darbe üzerine yazılmış romanlarda ciddi bir artış gözlemlemek de mümkün. Bu durum konunun Türkiye toplumunun hâlâ 12 Eylül darbesiyle yüzleşememesi ve anlatıcaklarının olması ile açıklanabilir. Bu tez, darbe üzerine yazılmış romanların patlamasıyla ortaya çıkmış ve şu ana kadar yazılmış diğer tezlerden farklı olarak sadece sol yazını değil, sağ yazını da incelemeyi hedeflemiştir.Bu çalışmanın amacı temel olarak darbe üzerine 2000'lerden sonra yazılmış beş romanı incelemektir. Bunlardan ilk ikisi sosyalist yazarlar tarafından yazılmış Murat Uyurkulak'ın Tol (2002) ve Ayşegül Devecioğlu'nun Kuş Diline Öykünen (2003) adlı romanlarıdır. Diğer üç roman ise milliyetçi yazarlar taraından yazılmış Naci Bostancı'nın Hayatın Kıyısına Düşen (2002), Remzi Çayır'ın Adım Yeşil (2005) ve Ahmet Haldun Terzioğlu'nun Bizi Fırtına Vurdu (2009) adlı eserleridir. Bu romanlar incelenirkenşu soru etrafında dönülecektir: 12 Eylül 1980 darbesi romanlar dolayımıyla nasıl temsil edilmektedir? Bu soruya cevap vermek için romanlar hem form hem de içerik olarak incelenip karşılaştırılacaklardır. Nihayetinde, benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulup, 12 Eylül 1980'in sosyalist ve milliyetçi söylemdeki etkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Today, 12 September coup d?état is once again in the center of Turkish politics. It is also noteworthy that, with the turn of the century, there has been a considerable increase in the number of works written on this catastrophic event. It should also be emphasized that, unlike it once used to be, the subject is not only taken by authors from the left, but also by those from the right. The phenomenon deserves critical attention.The aim of this study is the analysis of five novels written on the 1980 coup d?état after the year 2000. Two of these novels, Tol (2002) by Murat Uyurkulak and Imitating Bird Language (2003) by Ayşegül Devecioğlu, are written by socialist authors. The other three, The One Falling on the Fringe of Life (2002) by Naci Bostancı, My Name is Greenl (2005) by Remzi Çayır, The Storm Hit Us (2009) by Ahmet Haldun Terzioğlu, are written by nationalist authors. The central question this thesis asks is the following: How and to what extent has literature remembered 12 September 1980 coup d?état? In order to be able to answer this question, some of these novels? formal feautures and themes will be compared and contrasted. Finally, the similarities and differences will be interpreted, and thus, some major effects of the coup upon socialist and nationalist discourses will be explained through these novels.