Enez'de (Ainos) ele geçen orientalizan seramikler
The ceramics of orientalizing in Enez (Ancient Ainos)
  1. Tez No: 309073
  2. Yazar: ESRA NİGAR IRMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL FAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Orientalizan Seramik, Ainos, Khios stil etkili Orientalizan Seramik, Kuzey İonia Üretimi Orientalizan Seramik, Orientalising Pottery, Ainos, Chios Orientalising Pottery, North İonia Orientalising Pottery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Ainos, Ege denizini doğu Trakya'nın iç kısmına ve buradan da orta Meriç yatağı aracılığıyla Balkan yarımadasının batı kısmına bağlayan antik bir liman kentidir. Yüzyıllar boyunca alüvyon sürükleyen ve böylelikle büyük bir delta oluşturan Hebros (Meriç) nehrinin, denize döküldüğü alanda büyük bir körfez üzerinde yer alan Ainos, hem verimli topraklar hem de önemli bağlantı yolları üzerinde kurulmuştur. Böylelikle ticari ve kültürel hayatı olumlu yönde gelişmiş ve denizaşırı ülkelerle sıkı ticaret ilişkileri kurulmuştur.Ainos antik kentinde, Kale içinde ve dışında yapılan kazı çalışmaları sonucu ele geçirilen Orientalizan seramik gruplarından 134 parça sunulmuştur. Bu eserler, Khios stili etkili (A-B-C) ve Kuzey İonia stili Orientalizan seramikler olarak dört grup altında değerlendirilmiştir. Khios etkilerine sahip olan ilk grup, özel bir grup içinde sınıflandırılmış ve A-B-C olmak üzere 3'e ayrılmıştır. Çoğunlukla M.ö. 6. yüzyılda üretilmiş bu seramikler, stil kritiği yapılarak tarihlendirilmiş ve üretim merkezine(lerine) yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ainos is an important ancient harbour city on the North Aegean cost. It is located at the mouth of Meric River (Ancient Hebros), commands fairly extensive cultivable lands as well as land and sea routes connecting the Balkans. It is an important city of culture and trade.In this dissertation, a total of 134 ceramic pieces of the Orientalising were studied. Ceramics were evaluated into four groups: Chios style (A-B-C) and North Ionia style. Chios style can be sub-divided into 3 groups, and generally they were produced in the 6th century BC. This study proposes absolute dating and production centers of the Orientalizing pottery of Ainos.