Batı Çatalhöyük insan ve hayvan betimlemeli çanak çömlekleri
Human and animal representations on Çatalhöyük West pottery
  1. Tez No: 309074
  2. Yazar: GÜLAY YILANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ERDOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: İç Anadolu Bölgesi, Batı Çatalhöyük, İnsan ve Hayvan Betimlemeli Çanak Çömlekler, Central Anatolia, Çatalhöyük West, Human and Animal Representations on Pottery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezde Erken Kalkolitik (M.Ö. 6000-5500) Batı Çatalhöyük'te bulunmuş olan insan ve hayvan betimlemeli çanak çömlekler incelenmiştir. Bu çanak çömlekler gündelik yaşamdan çok törenler ve ritüeller gibi bazı özel durumlarda kullanılmış olmalıdırlar. Çanak çömlekler üzerinde yer alan kollarını havaya kaldıran veya el ele tutuşan insan figürlerinden oluşan sahnelerin dans sahneleri olması mümkündür. Kollarını havaya kaldıran, cepheden ya da profilden çizilmiş bir veya birden çok figürün bulunduğu örneklerin töreni veya tapım anını resmettikleri de söylenebilir. Ayrıca dolgun kalçalara sahip olan kadın figürlerin doğurganlığı, üremeyi sembolize ettikleri dolayısıyla ana tanrıça kültüyle ilişkili inanç sistemini yansıttıkları da düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
This dissertation presents human and animal representations on Early Chalcolithic (6000-5500 cal. BC) Çatalhöyük West pottery. These special potteries may be used in religious rituals and ceremonies. The scenes consist of human figures with holding each other?s hand may be interpreted as dancing scenes. Human figures with raised arms and the scenes consist of groups of human figures may be engaged in some other ritual activities or prayer gestures. Human figures with large buttocks may be symbolized a prolific women or reproduction, and they may be intended to represent goddesses.