Çatalhöyük'te bulunan speleothem örneklerinin incelenmesi
Investigation of speleothem finds at Çatalhöyük
  1. Tez No: 309075
  2. Yazar: GÜLGÜN GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ERDOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Çatalhöyük, Mağara, Şamanizm, Çatalhöyük, Cave, Speleothems, Shamanism, Archaeological Theory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezde Çatalhöyük'te bulunan Speleothem örnekleri kontekslerine göre incelenmiş, ICP-MS analizi yardımı ile çevre hangi mağaralardan getirildikleri araştırılmış ve ne amaçlı kullanıldıkları yorumlamaya çalışılmıştır.Bu tezle birlikte ülkemizde ilk defa bir kazı yerinde bulunmuş Speleotemler üzerinde detaylı araştırma ve analizler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak Çatalhöyük mitleri aracılığıyla, kozmos'ta geçmiş ile bağlarını ortaya koyduğunu, speleotemler de bu bağlamda gerek mağaralara uzanan atalarına erişmede, onlarla bağ kurmada, gerekse kozmosun yaratılma ve dengede tutulma sürecinde önemli bir yeri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Çatalhöyük Speleothem samples were examined by context; it has been investigated with the help of the ICP-MS analysis to find out the caves from which they were brought and with what purpose and interpretations have been made about what for they were used.First time in our country, Speleothems were investigated in great detail and analyzed at their site. As a result of this, Çatalhöyük , through myth and history , revealed its ties with the past in the cosmos and that Speleothems in this context have an important place in the sense that they are significant not only in having access to its ancestors extending to the caves and setting bonds with them but also in the process of creation of the cosmos and its balance to be kept.