Son dönem Türk-Alman çocuk ve gençlik yazını popüler kültür metinlerinde olağanüstü güçler
Extraordinary powers in Türk-German children and youth literature popular culture texts of the last period
  1. Tez No: 309076
  2. Yazar: AYŞE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET ASUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Gençlik Yazını, Olağanüstü güç, Fantastik yazın, Peri, Okuma edimi, Children?s Youth Literature, Extraordinary power, Fantastic literature, Fairy, Reading performance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmada 2006- 2009 yılları arasında Türk ve Alman yazarlar tarafından kaleme alınmış çocuklara yönelik iki görsel metin ile iki yazılı metin bağlamında olağanüstü bir güç olarak peri kavramı incelenmiş ayrıca çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında, okumanın toplumsallaşmasında çocuk gençlik yazınında fantastik ve olağanüstü güçlerin rolü irdelenmiştir.Tezin ilk bölümünde olağanüstü güçler ve fantastik yazın ele alınmış, olağanüstü öğelerin oluşturduğu fantastik yazının Dünya, Almanya ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi sunulmuş, medya metinleri bağlamında olağanüstü güçler ve fantastiğin yeri irdelenmiştir. Olağanüstü bir güç olarak peri kavramı açıklanarak, Avrupa, Alman ve Türk yazını eserlerinde ne sıklıkta yer aldığı incelenmiştir. İkinci bölümde peri figürünün Türk ve Alman çocuk gençlik yazınında ne gibi işlevleri olduğu, kurguya ne gibi değişiklikler kattığı eser incelemeleri bağlamında ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise okumanın toplumsallaşmasında çocukların imgelemi ve estetik algısı bağlamında fantastiğin ve olağanüstü güçlerin işlevleri tartışılmıştır.Sonuç bölümünde ise çalışma boyunca saptanan bilgiler doğrultusunda olağanüstü güçler, fantastik yazın ve peri figürü hakkında bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of fairy as an extraordinary power has been searched in the context of two visual texts and two written texts which were child-oriented, written by Turkish and German writers between the years 2006-2009. Moreover, the role of fantastic and extraordinary powers in children?s picking up reading as a habit, making reading socialized and children?s youth literature is considered.In the first part of the thesis, extraordinary powers and fantastic literature have been discussed; the development of fantastic literature formed by extraordinary elements in Germany, Turkey and the World has been presented. The place of extraordinary powers and fantastic has been explicated in the context of media texts. It has been analyzed that how frequently the concept of fairy, being explained as an extraordinary power, took place in works of European, German and Turkish literature. In the second part, the functions fairy figures have, the changes they add in Turkish and German children's youth fiction have been put forward in the context of analysis of the studies. And in the third part, imagination of children in socialization of reading and in the concept of aesthetic perception, functions of fantastic and extraordinary powers have been discussed.In conclusion part, an evaluation has been made about extraordinary powers, fantastic literature and fairy figure within the context of the information that is detected throughout the study.