Mısır (Zea mays L.) / baklagil birlikte ekim sisteminde baklagillerin mısır bitkisinin verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of leguminous seeds over corn?s efficiency and efficiency elements in maize/ legume collective planting system
  1. Tez No: 309093
  2. Yazar: EMRAH ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Bezelye, Börülce, Fasulye, Bakla, Soya, Birlikte Ekim, Maize, Pea, Black eyed pea, Bean, Broad bean, Soybean, Collective planting
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma Ordu ilinde yetiştiriciliği yapılan baklagillerin mısır bitkisinin verim ve verim öğelerine etkisini belirlemek amacıyla 2009 yılında Ordu çiftçi tarlasında tesadüf blokları deneme planına göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; bakla+mısır, börülce+mısır, bezelye+mısır, soya+mısır, fasulye+mısır, gübre+mısır ve yalın mısır deneme faktörü olarak ele alınmıştır.Araştırma sonuçlarına göre mısır bitkisine ait bitki boyu 216,8 ? 239,5 cm, ilk koçan yüksekliği 81,2 ? 102,9 cm, koçan boyu 16,0 ? 21,4 cm, koçan çapı 4,6 ? 5,3 cm, koçan ağırlığı 157,5 ? 307,7 g, koçan tane verimi 109,8 ? 213,8 g, bin tane ağırlığı 26,7 ? 33,9 g, sap verimi 942,8 ? 1380,9 kg/da, tane verimi 491,1?901,9 kg/da arasında tespit edilmiştir. Ele alınan parametreler bakımından deneme faktörleri arasında istatistiksel anlamda farklılıklar belirlenmiştir.Denemede tane veriminde bezelye+mısır (684,9 kg/da), sap veriminde ise soya+ mısır (1123,7 kg/da) uygulamaları mısır ile birlikte yetiştirilecek baklagiller arasında ümitvar olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in farmer?s field according to conjuction block as parallel to 3 recurrence experimentation plan in order to determine the amount of product per unit area of corn and edible legumes which are grown in Ordu province and to determine the effect of corn yield of leguminous. In the study, broad bean+maize, black eyed pea+maize, green peas+maize, soybean+maize, bean+maize, compost+ maize and simple maize experimentations are handled.According to study results as follows: plant?s height 216,8-239,5 cm, the first cob height 81,2-102,9, cob height 16,0-21cm, diameter of cob 4.6-5,3 cm, cob weight 157,5-307,7 g, ear grain yeard 109,8-213,8, thousand grain weight 26,7-33,9 g, straw yield 942,8-1380,9 grain yield 491,1-901,9. In terms of the parameters dealt with statistically significant differences between experimental factors were determined.In the experimentation, the grain yield of pea+ maize at (684,9 kg), straw yield of soybean+maize at (1123,7 kg) applications between legumes grown together with maize are found promising.