Çukurova koşullarında değişik ara ürünlerin mısır tarımında yeşil gübre olarak kullanılma olanaklarının saptanması üzerinde araştırmalar
Research on determining of different winter crops to be used as green manure for maize under Çukurova conditions
- Tez No: 65228
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞLAMTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Gübre, Mısır, İskenderiye Üçgülü, Fiğ+ Yulaf, Bakla, Anotu, Kolza, Tane Verimi, Toplam Azot. II, Green Manure, Maize, Berseem Clover, Faba Bean, Rape, Phacelia, Vetch+Oat Mixture, Grain Yield, Total N. m
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA DEĞİŞİK ARA ÜRÜNLERİN MISIR TARIMINDA YEŞİL GÜBRE OLARAK KULLANILMA OLANAKLARININ SAPTANMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR İLKER İNAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. TURAN SAĞLAMTİMUR Yd: 1997, Sayfa: 44 Jüri: Prof. Dr. TURAN SAĞLAMTİMUR Prof. Dr. VEYİS TANSI Doç. Dr. A. EMİN ANLARSAL Çukurova koşullarında değişik ara ürünlerin mısır tarımında yeşil gübre olarak kullanılma olanaklarının saptanması amacıyla yürütülen bu çalışmada, yeşil gübre bitkisi olarak iskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L), bakla (Viciafaba L.), fiğ+yulaf (Vicia sativa L.+Avetm sativa), anotu (Phacelia tcmacetifolia Benth.), ve kolza (Brasica napus var. oleifera), ana ürünün ekim tarihini geciktirmeyecek şekilde yetiştirildikten sonra parçalanarak toprağa karıştırılmış ve daha sonra ana ürün olarak mısır (Zea mays L.) yetiştirilmiştir. Yeşil gübre bitkilerinden gerektiğinde 3216.67 kg/da ile 5016.67 kg/da arasında yeşil ot ve 591.67 kg/da ile 1 148.67 kg/da arasında kuru ot elde edilebilir. En yüksek mısır tane verimi 1085.72 kg/da üe iskenderiye üçgülünden sonra ekilen mısır parselinden, en düşük verim ise 833.17 kg/da ile anotundan sonra yetiştirilen mısırdan elde edilmiştir. Birim azot miktarının sağladığı mısır tane veriminin, özellikle baklagil yeşil gübre bitkilerinden sonra yetiştirildiği sistemlerde kontrola göre önemli derecede yüksek bulunduğu ve büyük oranda azotlu gübre tasarrufu sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH on DETERMINING of DIFFERENT WINTER CROPS to be USED as GREEN MANURE for MAIZE under ÇUKUROVA CONDITIONS İLKER İNAL DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. TURAN SA?LAMTİMUR Year: 1997 Pages: 43 Jury: Prof. Dr. TURAN SA?LAMTİMUR Prof. Dr. VEYİS TANSI Doç. Dr. A. EMİN ANLARSAL In order to use some winter crops as green manure before maize cropping in Çukurova, berseem clover (Trifolium alexandrimtm L), faba bean (Viciafaba L), vetch+oat mixture (Vicia sativa L.+Avena sativa), phacelia (Phacelia tanacetifolia Benth.) and rape (Brasica napus var. oleifera) were grown during winter period and, before maize seeding, all green material were smash then ploughed into soil, fresh and dryed yields obtained from green manure crops changed between 3216.67 kg/da and 5016.67 kg/da, and 591.67-1148.67 kg/da respectively. While the highest grain yield was obtained with 1085.72 kg/da from maize after berseem clover, the lowest grain yield was obtained with 833.17 kg/da from maize after phacelia. It was determined that secured maize seed yields of per unit nitrogen especially grown after legumes was significantly higher than control system. It can be conducted the green manuring before maize cropping can save nitrogen input to soil.