Çukurova bölgesinde sulanan koşullarda uygulanabilecek ekim nöbeti sistemlerinde farklı kışlık ara ürünlerin mısırın (Zea mays L. ) bazı tarımsal karakterleri ve tane verimine etkileri üzerinde araştırmalar
Researchs on the effect of different winter crops in suitable rotation systems on some agronomic characters and grain yield of maize (Zea mays L. ) under the irrigated condition in Çukurova region
- Tez No: 119793
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞLAMTİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Gübre, Yeşil Yem, Mısır Tane Verimi, Baklagiller, Ispanak, Marul IV, Green Manure, Green Fodder, Maize Grain Yield, Legumes, Spinach, Lettuce
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE SULANAN KOŞULLARDA UYGULANABİLECEK EKİM NÖBETİ SİSTEMLERİNDE FARKLI KIŞLIK ARA ÜRÜNLERİN MISIRIN (Zea mays L.) BAZI TARIMSAL KARAKTERLERİ ve TANE VERİMİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTİRMALAR İLKER İNAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. TURAN SAĞLAMTÎMUR Yıl: 2002, Sayfa:97 Jüri: Prof. Dr. TURAN SAĞLAMTÎMUR Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. VEYİS TANSI Doç. Dr. MUSTAFA KKILŞİMŞEK Yard. Doç. Dr. Abdulhabip ÖZEL Çukurova koşullarında değişik ara ürünlerin, mısırın bazı tarımsal özellikleri ve tane verimine etkilerinin saptanması amacıyla yürütülen bu çalışmada, yeşil gübre bitkisi olarak iskenderiye üçgülü (Trifoliwn alexandrinum L.), bakla (Viciafaba L.), fiğ+yulaf karışımı (Vida sativa L.+Avena sativa L.) yetiştirilmiştir. Baklagil bitkileri hem parçalanmış ve yeşil gübre olarak toprağa karıştınlmış, hem de kaba yem olarak hasat edilmiştir. Hasat edilen bitkilerin hasat artıkları (anız ve kök) toprağa karıştırılmıştır. Ispanak (Spinacia okracea L.) ve marul (Lactuca serriola L.) ana ürünün ekim tarihini geciktirmeyecek şekilde kışlık ara ürün olarak yetiştirilip, hasat edildikten sonra, hasat artıkları parçalanarak toprağa karıştınlmış ve daha sonra ana ürün olarak mısır (Zea mays L.) yetiştirilmiştir. Mısır tane verimleri 1999 yılında 1050.97- 1341.79 kg/da arasında değişmiş, en yüksek mısır tane verimleri, Ispanak-Mısır (1341.79 kg/da) ve İskenderiye üçgülü (Kaba yem)-Mısır (1330.61 kg/da) sistemlerinden elde edilmiştir. 2000 yılında ise 1149.49-1335.43 kg/da arasında değişmiş, en yüksek değer Ispanak-Mısır (1335.43 kg/da) ve Bakla (Yeşil gübre)-Mısır (1323. 1 1 kg/da) sistemlerinden elde edilmiştir. Birim azot miktarının sağladığı mısır tane veriminin, özellikle baklagillerin yeşil gübre veya kaba yem olarak yetiştirildiği sistemlerde monokültür mısıra göre önemli derecede yüksek bulunduğu ve büyük oranda azotlu gübre tasarrufu sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS RESEARCHES ON THE EFFECT OF DIFFERENT WINTER CROPS IN SUITABLE ROTATION SYSTEMS ON SOME AGRONOMIC CHARACTERS AND GRAIN YIELD OF MAIZE (Zea mays L.) UNDER THE IRRIGATED CONDITION IN ÇUKUROVA REGION. İLKER İNAL DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. TURAN SA?LAMTİMUR Year: 2002 Pages: 97 Jury: Prof. Dr. TURAN SA?LAMTİMUR Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. VEYİS TANSI Doç. Dr. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK Yard.Doç. Dr. Abdulhabip ÖZEL This study has been carried out to determine the effects of some preceding crops on some agronomical characters and yields of maize in alternative crop rotation systems in Çukurova, in which (Jrifolium alexandrirmm L.), faba bean (Vicia fata L.), vetch+oat mixtures (Vicia sativa L.+Avena sativa L.), some vegetables such as spinach (Spinacia oleracea L.) and lettuce (Lactuca serriola L.) have been seeded as preceding crops. Before mazie (Zea mays L.) seeding, forage crops were chopped and ploughed into soil at flowering time as green manure, while the vegetables were harvested and main roots and plant resudues were ploughed into soil. Maize grain yield ranged from 1050.97-1341.79 kg/da with the highest grain yields from Spinach-Maize (1341.79 kg/da) and Berseem clover (Fodder crops)- Maize (1330.61 kg/da) systems respectively in 1999. Maize grain yield ranged from 1149.49-1335.43 kg/da while the highest grain yields were obtained from Spinach- Maize (1335.43 kg/da) and Faba bean (Green manure)-Maize (1323.11 kg/da) systems respectively in 2000. When considering maize grain yield per unit nitrogen, green manure or green forages systems determined to be more profitable than monoculture maize. It was determined that obtained maize grain yields of per unit nitrogen especially grown after legumes was significantly higher than that of monoculture system. It can be conducted the green manuring or green fodder before maize cropping can save nitrogen contain of soil.