Gaga Gölü sulak alanı (Fatsa, Ordu) fitoplanktonu ve trofik yapısı üzerine bir araştırma
Investigation on trophic status and phytoplankton of Gaga Lake wetland (Fatsa, Ordu)
  1. Tez No: 309106
  2. Yazar: AHMET YAVUZ CANDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gaga Gölü Sulak Alanı, fitoplankton, trofik yapı indeksi, mevsimsel değişim, cluster, shannon, Gaga Lake Wetland, phytoplankton, trophic status index, seasonal changes, cluster, shannon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gaga Gölü Sulak Alanı fitoplanktonu, mevsimsel değişimi ve bu değişime etki eden fiziksel ve kimsyasal faktörler ile klorofil-a miktarı Nisan 2009 ? Mart 2010 tarihleri arasında incelenmiştir. Fitoplanktonda Chlorophyta, Bacillariophyta, Dinoflagellata, Euglenozoa, Cyanobacteria, Streptophyta, Heterokontophyta'ya ait toplam 109 takson tespit edilmiştir.Fitoplankton gelişmesinde kimyasal özellikler ve besin tuzları sınırlayıcı olmamıştır. Kimyasal parametrelerden fosfor dışındaki tüm değerler normal sınırlar içerisinde bulunmuştur. Klorofil-a ile fitoplankton yoğunluğu genellikle paralel gelişim göstermiştir.Chlorophyta üyelerinden yaz ve sonbahar aylarında Pediastrum duplex var. garcillimum ve P. duplex var. reticulatum baskın organizmalar olmuştur. Bacillariophyta'dan Synedra nana ve Euglenozoa'dan Trachelomonas volvocina kış mevsiminde aşırı çoğalmalar yapmıştır. Diğer taksonlar ise önemli sayılara ulaşamamıştır. Cluster analizi sonuçları sayım sonunda elde edilen bulguları desteklemiştir. Yaz ve sonbahar ayları fitoplanktonu arasında bir benzerliğin olduğu görülmüştür.Gaga Gölü Sulak Alanı; trofik statü indeksi'ne göre hiperötrof, fitoplankton bileşik oranı'na ve dominant fitoplankton cinslerine göre mezotrof, Palmer kirlilik indeksine göre orta-yüksek derecede organik kirlilik seviyesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Gaga Gölü Sulak Alanı, suyun fiziksel-kimyasal özellikleri ve fitoplankton kompozisyonu bakımından mezotrof-ötrof karakterde bir göldür.
Özet (Çeviri)
Phytoplankton of Gaga Lake Wetland was searched as seasonal changes and affectional physical and chemical factors on these changes with value of chl- a between April 2009 to March 2010. Totally 109 taxons were determined in Chlorophyta, Bacillariophyta, Dinoflagellata, Euglenozoa, Cyanobacteria, Streptophyta, Heterokontophyta divisions for phytoplankton.Chemical features and nutrient salts were not restricted in phytoplankton growing. Values of chemical parameters except phosphorus were found in normal range. Chl-a and phytoplankton density generally showed a parallel progress.Pediastrum duplex var. garcillimum and P. duplex var. reticulatum were dominant organisms of Chlorophyta in summer and autumn. Epithemia adnata of Bacillariophyta and Trachelomonas volvocina of Euglenozoa were highly enhanced in winter. Other divisions were not reached dramatic numbers. Results of Cluster analyse and counting findings supported the qained results. These results showed a similarity between summer and autumn phytoplankton.Gaga Lake Wetland was identified as hypereutroph to the Trophic Status Index, as mesotroph due to the Phytoplankton Compound Quotient and Dominant Phytoplankton Genus, as middle high organic pollution level due to the Palmer Pollution Index. Gaga Lake Wetland was characterised as mesotroph-eutroph lake due to the physico-chemical properties of water and phytoplankton composition of literature knowledge.