Elektrokoagülasyon prosesi ile kağıt endüstrisi atıksularının arıtılması
Treatment of paper industry wastewater with electrocoagulation process
  1. Tez No: 309147
  2. Yazar: NİLÜFER DANACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kağıt hamuru ve kağıt fabrikası atıksuları, Elektrokoagülasyon, Alüminyum ve demir elektrotlar, Askıda katılar, Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezde kağıt fabrikası atıksularından KOİ ve AKM giderimi, alüminyum (Al) ve demir (Fe) elektrotların kullanıldığı elektrokoagülasyon (EC) prosesi ile incelenmiştir. KOİ ve AKM giderim verimi üzerinde pH, akım yoğunluğu, NaCl dozajı gibi uygulama parametrelerinin etkisi irdelenmiştir.Bu araştırma su ve atıksu arıtımında elektrokimyasal teknolojilerin uygulamasını ve dizaynın gelişimini anlatmaktadır. Mevcut çalışmada kağıt ve kağıt hamuru endüstrisi atık sularının arıtımı için elektrokoagülasyon verimi üzerinde, elektroliz zamanı, uygulanan akım yoğunluğu, elektrolit pH' ı ve destekleyici elektrolitin etkisi denenmiştir.Deneysel sonuçlardan, elektrokoagülasyon kullanımı ile atıksuların etkili bir şekilde arıtıldığı gözlenmektedir. Maksimum KOİ giderim verimi alüminyum ve demir elektrotlar için sırasıyla 63 % ve 79 % olarak bildirilmektedir. Maksimum AKM giderimi de 99 % ve 100 % olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis COD (Chemical Oxygen Demand) and SS (Suspended Solids) removal efficiency from paper mill wastewaters via electro-coagulation (EC) process using aluminum (Al) and iron (Fe) electrodes were investigated. In addition to, the effects of operating parameters such as pH, current density, NaCl dosage on the removal of suspended solids and COD removal efficiency have been investigated.This paper reviews the development design and applications of electrochemical technologies in water and wastewater treatment. The influence of electrolysis time, applied charge density, electrolyte pH and supporting electrolyte on electro-coagulation efficiency for the treatment of pulp and paper industrial effluent has been attempted in the present investigation.It has been observed from the present experimental results that the effluent can be effectively treated using electro-coagulation. The maximum COD removal efficiencies were recorded as 63 % and 79 % for aluminum and iron electrode respectively. The maximum SS reduction has been recorded as 99 % and 100 %.