Kamu borç yönetimi açısından Türkiye'de piyasa yapıcılığı sisteminin yabancı ülke uygulamalarıyla karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of primary dealer system in Turkey with foreign countries practices in terms of the public debt management
  1. Tez No: 309268
  2. Yazar: MELTEM YÜCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR METHİBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Borçlanması, Kamu Borç Yönetimi, Piyasa Yapıcılığı Sistemi, Piyasa Yapıcı, Birincil Piyasa, İkincil Piyasa, Hazine Yükümlülüğü, Public Debt, Public Debt Management, Primary Dealer System, Primary Dealer, Primary Market, Secondary Market, The Obligations of the Treasury
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
1980'li yıllardan başlayarak Türkiye'de borç stoku artma eğilimine girmiş ve bu artış, borçlanma riskini ve maliyetini yükseltmiştir. Kamunun borçlanma koşullarının ağırlaşması ile birlikte yaşanan ekonomik krizler, borç yöneticilerini finansal koşulların iyileştirilmesi ve borçlanma maliyetinin düşürülmesi için bazı önlemler almaya yöneltmiştir.Kamu borç yönetiminin etkinleştirilmesi amacıyla Türkiye'de 2000 yılında pek çok gelişmiş ülkenin de uyguladığı piyasa yapıcılığı sistemi uygulanmaya konulmuştur. Piyasa yapıcılığı sistemi ile kamunun borçlanma ihtiyaçlarının iç piyasadan sağlayarak dışa bağımlılığı azaltılması, mümkün olan minimum riskle ve maliyetlerle kamunun finansman ihtiyacının giderilmesi amaçlanmaktadır.Bu çalışmada, piyasa yapıcılığı sisteminin amaç ve faydaları irdelenmiş ve piyasa yapıcılığı sisteminin Türkiye ve bazı yabancı ülke uygulamaları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Public debt stock of Turkey has tended to increase since 1980?s, and this increase has raised the borrowing risk and cost. Deterioration in the public sector borrowing together with economic crisis has directed the debt managers for taking some cautious to improve the financial conditions and to decrease the cost of debt.Primary dealer system, which was adopted by many developed countries, was put into practice in order to activate the public debt management in 2000 in Turkey. To decrease the foreign dependency by providing demand from domestic market for public debt, and to meet the requirements for public finance with at least possible risk and cost are aimed by primary dealer system.In this study, objectives and benefits of the primary dealer system are examined and practices of primary dealer system in Turkey and some foreign countries are analysed.