Avrasya'da yeni bir bölgesel güvenlik sorunu olarak Fergana Vadisi (Etnik çatışmalar ve terörizm ekseninde)
?Ferghana Valley, as a new regional security problem in eurasia (From the aspects of ethnic conflicts and terrorism)
- Tez No: 309267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Fergana Vadisi, Yeni Büyük Oyun, Hegemonya, Güvenlik, Etnik Çatışma, Ferghana Valley, The New Great Game, Hegemony, Security, Ethnic Conflicts
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Evrensel bilim etiğine uyularak hazırlanan bu çalışmada, Fergana Vadisi'nin, Avrasya'nın istikrar ve güvenliğindeki yeri üzerinde durulmuş ve etnik çatışmalar ile terörizm ekseninde Vadi'nin çatışma üretme potansiyeli tespit edilmeye çalışılmıştır. İdari, coğrafi ve demografik olarak Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından paylaşılmış olan Vadi'de çatışma kültürünü tetikleyen olgular incelenerek, Vadi ile ilgili yerel ve uluslararası aktörlerin rolü üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu aktörlerin izledikleri stratejilere etki eden parametrelerden hareketle, bundan sonrası dönemlerde izleyecekleri muhtemel politikalar üzerinde öngörüler yapılmıştır. Durum tespitinden sonra, hem Avrasya'nın hem de tüm dünyanın istikrar ve güvenliğini tehdit edecek düzeyde çatışma potansiyeli taşıyan Fergana Vadisi'nde, çatışma veya savaş olasılıklarının bertaraf edilmesi için yerel ve uluslararası aktörlere düşen görevler vurgulanmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde Fergana Vadisi'ni tanımaya yardımcı olacak temel parametreler anlatılmaya çalışmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Fergana Vadisi ve yakın coğrafyasının geleceği mevzu bahis olduğunda etkili olduğu ve etkili olacağı düşünülen yerel ve uluslararası aktörler hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde de, diğer bölümlerde anlatılanlardan yola çıkılarak büyük resim ortaya konmuş ve yerel yada uluslararası aktörlerin gelecekte Fergana Vadisi'nde çıkması muhtemel çatışmaların önlenmesi konusunda üstlenmesi gereken sorumluluklar üzerinde durulmuştur. Vadi'de çatışma kültürünü besleyen ve girift bir hal almış olan yapısal sorunlar ayrı ayrı analiz edilerek, tüm boyutlarıyla ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
By this research which has been prepared obeying all of the scientific ethic rules we havel basically emphasized the place of the Ferghana Valley about the security of Eurasia, and tried to find out the conflict product potential of the Valley. By searching the facts trigger the conflict culture in the Valley which is shared by Uzbekistan, Kyrgyzistan and Tajikistan administrativily, geographically and demographically, the role of the local and international actors involving the Valley has been evaluated. By taking in the account the parameters which effects the stragegies of these actors, the probable policies which they will pursue hereafter have been foreseen. After determining the situation, the tasks which should be done by local and international actors in order to eliminate the conflict probabilties in the Fergana Valley which bears conflict potential that threatens the stability and security of both Eurasia and the whole world, have been emphasized.At the first part of the thesis, we tried to express the basic parameters which help us to introduce Ferghana Valley. At the second part of the study, informations about the local and international actors who are/will be effective about the future of Ferghana Valley and its close environment have been given. At the third part, by taking in the consideration of the informations expressed in the former parts, the great picture has been put forth and the liabilities of the local and international actors to prevent the probable conflicts in Ferghana Valley at the future, have been mentioned. By searching the structural facts which became complex and trigger the conflict culture in the Valley, has been analyzed one by one, and tried to be put forth from all aspects.