Çağdaş Resim Sanatında Hurdanın Sanat Nesnesi Olarak Kullanılması
The Use of Iron Crap as An Art Object in The Contenporary Painting Art
- Tez No: 309494
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Hurda, Sanat Nesnesi, Sanayi Devrimi, Dada, Contenporary, Scrap, Art Object, Industrial revolution, Dada
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
?Çağdaş Resim Sanatında Hurdanın Sanat Nesnesi Olarak Kullanılması? adlı bölümden oluşan bu çalışmada Sanat Nesnesinin ne olduğu ve nasıl ele alındığı sanat akımları dahilinde nasıl kullanıldığı hakkında inceleme yapılmıştır. Sanayi Devrimiyle başlayan ve çeşitli sosyal siyasal ve ekonomik olaylarla devam eden süreçler ele alınarak sanat nesnesinin gelişim ve değişim süreci işlenilmeye çalışılmıştır. Nesnenin değişim ve algılanış aşamaları Dada ile başlayıp değişik akımlardaki yansımaları araştırılarak sanatçılar ve sanat eleştirmenlerin yorumlamaları hakkında bilgiler verilip, sanat nesnesinin estetiksel açıdan da değerlendirmelerine yer ayrılmıştır.Çağdaş sanatla birlikte değişen sanat nesnesi ve günümüze ait nesnelerinde kullanılması, plastik sanatlarda sürekli üstüne konulan bir süreci oluşturmuştur. 20. yüzyılın başlarında hızla artan nüfus ve bunun sonucunda tüketim kültürünün oluşması, teknolojik gelişmeler vs? sanatta ve birçok alanda etkileri hissedilmiş, her dönemde olduğu gibi sanatçıları harekete geçirmiştir. Çağdaş sanatçının yaratma sürecinde kullandığı malzemeleri, atık nesneleri çevresinden ve toplumun atıkları arasından, yani hurdalar dünyasından sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It has been researched about what an art object is, how it is examined and how it is used including art trends in this study which constitutes of the section called as“The Use of Iron Crap as An Art Object in The Contenporary Painting Art”. It has been tried to imply the development and change process of the art object by studying the processes which begin with the Industrial Revolution and continue with various social, political and economic events. The change and perception stages of the object has been researched in relation to reflections in different trends that start with Dada, some information have been given about artists and art critics about their comments, and also It has been mentioned about evaluations in accordance with the aesthetics aspect.The art object which changes with the contemporary art and the use of objects that belong to today, created a developing process in plastic arts. The rapid increase of population and as a result of this, forming of consumption culture, technological innovations ... etc e at the beginning of 20th century, made the artists to feel its influences in many areas and made the artists to start to move as it happens in every period. The contemporary artist provides the materials, waste objects, that he uses in creation process, from his environment and among the wastes of the society , namely the world of iron scraps.