Sezaryen operasyonları sonrası analjezi için USG eşliğinde uygulanan transabdominal alan bloğunda levobupivakaine eklenen deksametazonun etkileri
Effects of the dexamethasone added to levobupivacaine used in ultrasound guided TAP block for analgesia in cesarean delivery
  1. Tez No: 309506
  2. Yazar: İSA YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKCAN AKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Postoperatif Ağrı, TAP blok, Levobupivokain, Deksametazon, Cesarean Delivery, Postoperative pain, TAP block, Levobupivacaine, Dexamethasone
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Transabdominal alan bloğu sezaryen cerrahisi sonrası postoperatif ağrı kontrolü için uygulanan yeni tekniklerden biridir. Deksametazon analjezik, antiinflamatuar ve antiemetik özellikleri olduğu bilinen steroid yapıda ilaçdır. Birçok adjuvan ajan lokal anestezik ilaçların etkilerini artırmak, toksisitesini azaltmak ve blok süresi uzatmak için kullanılmıştır. Bizde çalışmamızda sezaryen cerrahisi sonrası yaptığımız TAP blokta levobupivakaine deksametazon ilavesi ile analjezi, blok süresi, bulantı ve kusma üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Randomize, çift kör olarak yapılan çalışmamıza ASA I-II statüde, spinal anestezi ile elektif sezaryen operasyonu geçirecek 20-40 yaş arası 42 hasta kabul edildi. İki gruba ayrılan hastalara cerrahi sonrası USG rehberliğinde TAP blok uyguladık. 100 mm'lik, 20 G blok iğneleri ile cildi geçip internal oblik ve tranversus abdominal kas arasındaki fasiyal düzleme ulaşıldı. TAP blok ile Grup L'ye 30 ml 0.25% levobupivacaine + 2 ml SF, grup D'ye ise 30 ml 0.25% levobupivacaine + 2 ml Deksamet her iki tarafa uygulandı. Postoperatif 1,2,4,8,12,16. ve 24. saatlerde SAB, DAB, OAB, KAH, SS, VAS I (Yüzeyel ağrı), VAS II (Derin ağrı), analjezisiz geçen süre, toplam analjezik miktarı, bulantı, kusma, hasta ve cerrah memnuniyeti değerlendirilerek kaydedildi. Demografik verilerde, SAB, DAB, OAB, KAH, SS ve bulantı-kusmada gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. VAS I, VAS II, analjezisiz geçen süre, toplam analjezik tüketimi, hasta ve cerrah memnuniyeti açısından değerler Deksametazon grubunda anlamlı derecede iyi bulundu.Sonuç olarak; TAP blokta levobupivakaine ilave edilen Deksametazon'un VAS I ve II skorlarını düşürdüğü, analjezi süresini, blok kalitesini ve hasta memnuniyetini artırdığı, toplam analjezi tüketiminde azalmaya yol açtığını saptadık
Özet (Çeviri)
Transabdominal plane block is one of the new techniques applied for postoperative pain control after cesarean delivery. Dexamethasone is a steroid agent which has analgesic, anti-inflammatory and anti-emetic properties. Many adjuvant agents were used to enhance the effects, reduce the toxicity of local anesthetic agents, and to prolong duration of block. We aimed to investigate the effects of dexamethasone added to local anesthetic, on analgesia, the duration of TAP block and nausea-vomiting.We studied 42 ASA I-II patients aged between 20-40, planned for cesarean delivery under spinal anesthesia in a randomized, double-blinded study. We performed US-guided TAP block at the end of surgery for both groups. A 100 mm long and 20 G needle was introduced through the skin anteriorly and advanced into fascial plane between the internal oblique and the transversus abdominis muscles. Grup L is received 30 ml 0.25% levobupivacaine and 2 ml saline, group D was received 30 ml 0.25% levobupivacaine and 2 ml dexamethasone on each side with the TAP block. We recorded sistolic (SAP), diastolic(DAP) and mean arterial blood pressure(MAP), heart rate(HR), respiratory rate(RR), peripheral oxygen saturation, VAS I and VAS II scores at 1,2,4,8,12,16 and 24 h after surgery. And also time to first analgesic drug request, total analgesic requirements over 24 hours, nausea, vomiting, patient and surgery satistification were recorded for both groups. There was no significant difference in demographic data, (SAP), (DAP), (MAP), HR, RR, nausea and vomiting between the groups. VAS I and VAS II scores were significantly lower, the time to first analgesic drug request was longer, patient and surgery satistification were higher in group D. And also total analgesic drug consumption was significantly lower in group D.In conclusion, our study showed that, dexamethasone added to levobupivacaine in TAP block, reduces VAS I and II, increases the duration of analgesia, quality of block and improves patient satistification, reduces total analgesic drug consumption.