Kadırga Koyu (Çanakkale) örneğinde kıyı alan kullanımlarının hava fotoğraflarıyla izlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the monitoring of coastal land use with aerial photographs in the example of Kadirga Bay (Çanakkale)
  1. Tez No: 309557
  2. Yazar: METİN KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kadırga Bay, Aerial Photograph, Coastal Land Use
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ülkemiz sosyal, ekonomik yönden değişirken, toplum katmanlarının duyarlı alanlar üzerindeki baskıları artmaktadır. Kıyı alanları bu baskının en fazla görüldüğü yerlerdir. Kıyı Alanlarının sürekliliği için doğal ve kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Plansız gelişen yerleşim ve turizm kullanımları yerlerine bir benzerinin konması mümkün olmayan doğal ve kültürel kaynakları tahrip etmekte, gelecek nesillere iletilmesini engellemektedir. Kıyı alan kullanımlarının değişimlerini zamansal ve mekansal olarak izlenmesi ve ortaya konması, değerlendirme olanağı vermekte ve planlamaya ışık tutmaktadır.Bu çalışmada, Güney Çanakkale kıyı şeridinde bulunan dünyada önemli bir tarihi geçmişe sahip Assos'a uzanan Kadırga Koyu seçilmiştir. Kadırga Koyu doğal güzelliği, denizinin temizliği, tarihi yapısıyla her geçen gün artan turizm potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda, doğal ve kültürel değerlerin devamlılığı büyük önem taşımaktadır. Yapılan araştırmada kıyı alan kullanımları hava fotoğraflarıyla izlenerek alan kullanımları değişimleri saptanmıştır. Doğal ve kültürel sürekliliğin sağlanması yönünde çözüm önerileri geliştirilmiştir.Anahtar Kelimeler : Kıyı Alan Kullanımı, Hava Fotoğrafı, Kadırga Koyu
Özet (Çeviri)
The layers of society have increased pressure on the sensitive areas while our country is developing socialy and economicly. Coastal Areas are the places that this pressure could seen more common. For the continued protection and development of the coastal areas, the cultural and natural values need to be saved and improved. Unplanned residential development places and tourism uses of the natural and cultural resources is not possible to put a similar act of destroying, preventing the transmission of future generations. Temporal and spatial changes in the uses of coastal monitoring responsibilities to review and plan to give the ability to shed light.In this study, Kadırga Bay is chosen that is on the south coastline of çanakkale, strip to Assos which has a major importance in the mankind. Galley Bay has a increasing potential of tourism with its natural beauty, clean sea, historic structure. In this context, it has a great importance on duration for the natural and cultural values. The use of aerial photographs were identified by monitoring changes in the Coastal Area of uses is intended to establish solutions to the provision of natural and cultural continuity with this research.