Jeotermal akışkanlarla emprenye edilen ahşabın performansı: Uşak yöresi örneği
Performance of wood materials treated with geothermal fluids: Instance of Uşak region in Türkiye
- Tez No: 309652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALİ VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ahşap malzeme, emprenye, jeotermal, Uşak, Hamamboğazı, wooden material, impregnated, geothermal, Usak, Hamamboğazı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de öz kaynakların işletilip ürünlerin değerlendirilmesi politikasıçerçevesinde odun hammaddesi ile jeotermal kaynakların birlikte kullanımınayönelik uygulamalı bir araştırmadır. Çalışmada, ülkemizin özellikle Uşak yöresindebulunan jeotermal kaynakların, mevcut kullanım yerleri dışında, farklı bir amaca,yani ahşap korumaya yönelik uygulaması ortaya konulmuştur.Uygulama Uşak ili Banaz ilçesi Hamamboğazı jeotermal alanındagerçekleştirilmiştir. Deneyde emprenye maddesi olarak Hamamboğazı jeotermalsahasında bulunan kaynaklar kullanılmıştır. Ahşap malzeme olarak da kızılçam,karaçam ve kavak gibi ekonomik değeri olan yerli ağaç türlerimiz kullanılmıştır.Hazırlanan örnekler jeotermal kaynakta sıcak-soğuk daldırma metodu uygulanarakemprenye edilmiştir. Emprenye işlemi sonunda örnekler üzerinde absorbsiyon,ağırlık kaybı ve retensiyon testleri, yoğunluk ve rutubet tayini testleri, eğilme direnci,eğilmede elastikiyet ve liflere paralel basınç testleri yapılmıştır. Testlerin sonuçlarıistatistiksel anlamda değerlendirilmiş ve anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, evaluation of products and acted own resources in Turkey within theframework of policy for the use of wood raw material with an applied research andgeothermal resources. The study of geothermal resources of our country, especiallyin the Usak region, not in current use, a different purpose, namely to protect thewood that was put into practice.Banaz was in the town of the province of Usak geothermal Hamamboğazıapplication. Sources was used in the experiment in impregnating the Hamamboğazıgeothermal area. Wood as a material in the red pine, black pine and poplar are usedas the economic value types from the native tree. The prepared samples wereimpregnated by applying geothermal resource hot-cold immersion method. Examplesat the end of impregnation on the Abso rbsiyon, weight loss and retention tests,determination of density and moisture tests, flexural strength, flexural elasticity andpressure tests are carried out in parallel fibers.The results of the tests were evaluatedand statistically significant sense conclusions