Mikroekranlı hatların veri madenciliği yöntemleri ile modellenmesi
Data mining method for modelling microshield line
- Tez No: 309681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Microshield Lines, Characteristic İmpedances, Data Mining, Weka
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Veri madenciliği yöntemi ile havasız ortamda trapez, dikdörtgen, V ve Eliptik şekilli mikro ekranlı hatların karakteristik empedansları hesaplanmıştır. Literatürde konu üzerinde analitik, Bilgisayar destekli tasarım (CAD), yapay sinir ağları (YSA), adaptif bulanık yapay sinir ağları (ANFIS) vb yöntemlerle yapılmış çalışmalara rastlamak mümkündür: Bu çalışmada ilk kez mikroekranlı hatların empedansları veri madenciliği yöntemi ile hesaplanmıştır. Bu hesaplama için günümüzde veri madenciliğinde kullanılan programlardan (YALE, R, WEKA, SPSS, Clementine vb) bir tanesi olan Weka; seri çalışması birçok algoritmayı bünyesinde barındırması, sınıflandırma (classfy), kümeleme (cluster), birleştirme (associate), görsellik (visualize), data transfer, vb özelliklerinden dolayı tercih edilmiştir. analitik olarak hesaplanmış bulunan Hat karakteristik empedans değerleri veri madenciliği yöntemine uygulanmıştır. IBK, Kstar, Additive Regresyon, Bagging, Decision Table, M5 Rules, Trees M5P REPTree Multilayer percepteron vb veri madenciliği yöntemlerinin performansları test edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde trapez şekilli mikroekranlı hatta M5P yöntemi, v şekilli mikroekranlı hatta Bagging yöntemi, eliptik şekilli mikroekranlı hatta Multilayer Percepteron yöntemi en iyi performansı sergilemiştir. Bu esnada çalışma iki ana grupta toplanmıştır. İnterpolasyon ve ekstrapolasyon. Bu tez çalışması ile veri madenciliği yöntemlerinin mikroekranlı hat modellemesinde kullanılabileceği gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler Mikroekranlı hatlar, karakteristik empedans, veri madenciliği, weka
Özet (Çeviri)
The caracteristic impedance of trapezoidal, rectangler, V, elliptic shaped microshield line calculated by data mining method. In the literature this calculation was made by numerically, CAD (computer aided design), and ANFİS (artificial neural network, adaptive neuro fuzzy interference system). In this study the caractesitic impedance of microshield line calculated by data mining method first-time. For this calculation, one of the data mining method (for instance YALE, R, WEKA, SPSS, Clementine vb) weka is chosed because of working speedy, having various algoritms, classfy, cluster, associate, visualize, easy data transfer attributes. Microshield line caracteristic empedance, that calculated analitically, is applied to data mining method. The performance of IBK, Kstar, Additive Regresyon, Bagging, Decision Table, M5 Rules, Trees M5P REPTree Multilayer percepteron etc. data mining algoritms are tested. Consequence of these tests the best results are M5P algoritm for trapezoidal; bagging for v-shaped; Multilayer percepteron for elliptical shaped miroshield line. There are two main study groub İnterpolasyon and ekstrapolasyon. By this thesis it is shown that data miniing methods can be used for modelling microshield lines.