Design of a multiplexer filter for 4th generation long term evaluation base stations
4. nesil uzun süreli gelişim tabanlı baz istasyonları için çok bantlı filtre tasarımı
  1. Tez No: 599263
  2. Yazar: SABRİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN PAŞA PARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kavite süzgeçler, kuplajlama, çoğullayıcılar, mikroşerit hatlar, iki band çoğullayıcılar, Cavity filters, coupling, multiplexers, microstriplines, diplexers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, kavite süzgeç ve ekranlı mikro-şerit hat tekniği ile aynı yapı içersinde birleştirilmiş, melez bir güç birleştiricinin/bölücünün tasarım ve simulasyonunu sunmaktadır. Quadruplexer olarak adlandırılan birleştiricinin dört girişi ve bir çıkışı vardır. Her giriş için merkez frekansları 825, 2060, 2600, 3600 MHz'dir ve bant genişlikleri sırasıyla 270, 280, 220 ve 500 MHz'dir. Önerilen quadruplexer'ın, 4G-LTE ve yakın zamanda kullanıma açılacak olan 5G GSM baz istasyonlarında kanal birleştirici olarak kullanılması amaçlanmıştır. Önerilen güç birleştirici, üç kavite tipi bant geçiren filtre ve iki adet ekranlı mikro şerit-hat filtre'den oluşmaktadır. Ekranlı mikro-şerit hat filtre yapısı birinci ve dördüncü frekans bandı için kullanılmış olup, ikinci ve üçüncü frekans bantları için ise üç boyutlu (3B) koaksiyel mikrodalga rezonatörler kullanılarak tasarlanmıştır. 3 boyutlu rezonatorlü kavite filtreler çok büyük yapılar olmalarına rağmen oldukça yüksek kalite faktörüne sahip olup, yüksek güçlerde düşük araya girme kayıpları ile çalışabilmektedirler. Boşlukların katlanma methodu ile, rezonatörler arasına çapraz bağlar kullanarak, minumum kutup sayılarında en iyi zayıflama seviyeleri ve en uygun alanı elde etmek hedefi amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında, anten sahaları için kanal birleştirici olarak kullanılmak üzere iki kavite tipi band geçiren filtre ve iki ekranlı mikro şerit hat filtre üzerine çalışılmış, tasarlanmış ve tek bir metal gövdede birleştirilmiştir. Tüm filtrelerin frekans cevapları, genelleştirilmiş Chebyshev yöntemine göre tasarlanmıştır. Son olarak, 4 girişli kombaynır önerilen tasarım metodolojisinin doğrulanması için iki farklı 3B elektromanyetik simülatörde, CST ve Ansys HFSS'de simüle edilmiştir. İki farklı simülatör arasında iyi bir eşleşme gözlemlenmiştir. Ayrıca, önerilen quadruplexer'ın üretim teknikleri ve üretim aşamasında karşılaşılan zorluklarda tez'e eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a hybrid microwave frequency combiner / divider (multiplexer filter) architecture employing cavity resonators and shielded microstripline stages which are located and matched inside a same housing. The final combiner has four inputs and one output which is specifically called a quadruplexer. The four-way frequency combiner development steps include design of resonators, filters, a diplexer, a triplexer, and finally a quadruplexer. The quadruplexer operation center frequencies for each input ports are at 0.825, 2.06, 2.6, 3.6 GHz and the band widths are 0.27, 0.28, 0.22, and 0.5 GHz, respectively. The quadruplexer designed here is intended to be used as a multiplexer for antenna towers in 4G LTE and early deployment of 5G base stations [1].The proposed quadruplexer is composed of two cavity form band pass filters and two“shielded micro-stripline”filters. The micro-stripline filter architectures are exploited for the first and forth channels and, the 3-D coaxial resonators are employed for second and third frequency bands. The 3D resonators are the structures which are unwieldy in size; however, they can provide very high quality factors, and they have a great power handling capabilities. [2]. A folded architecure of the cavities are redesigned to retrieve an optimally smaller space and“cross couplings”between the resonator bars were inserted to obtain a lower attenuation levels at the minumum pole quantities. The two band pass filters and two micro-stripline filter responses are all designed based on“generalized Chebyshev”response. Once each of the sub-band filters are designed, simulated and optimized, they are combined inside one metal box as a quadruplexer. The quadruplexer is then simulated and optimized utilizing two different 3D EM simulators, Ansys HFSS and CST, for verification of the proposed design methodology. A good match between two different simulator results have been observed. The quadruplexer's manufacturing methodology is also included in this thesis and the model is made ready for potential manufacturing and evaluation in base stations.