Atık oluklu mukavvadan elde edilen kağıt hamurundan oksijenle lignin uzaklaştırılması ve modifikasyonu
Oxygen delignification and it?s modification of pulps produced from waste corrugated cardbord
- Tez No: 309814
- Danışmanlar: PROF. DR. ESAT GÜMÜŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Takviye Edilmiş Oksijen Delignifikasyonu, Hidrojen peroksit, Sodyum Perkarbonat, Geri Kazanılmış Oluklu Mukavva, Reinforced oxygen delignification, Hydrogen peroxide, Sodium percarbonate, recycled corrugated fiberboard
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yüksek Lisans TeziÖZETATIK OLUKLU MUKAVVADAN ELDE EDİLEN KÂĞIT HAMURUNDAN OKSİJENLE LİGNİN UZAKLAŞTIRILMASI VE MODİFİKASYONUBasri Oktay KOÇKaradeniz Teknik ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüLif ve Kâğıt Teknolojisi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Esat GÜMÜŞKAYA2012, 81 SayfaBu çalışmada atık oluklu mukavva kağıtlarına oksijenle lignin uzaklaştırma işlemi uygulanmış ve ayrıca lignin uzaklaştırma etkinliğinin artırılması için ortama peroksit ve sodyum perkarbonat ilave edilerek kağıt hamurlarının özelliklerinde meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Oksijenle lignin uzaklaştırma uygulamalarında ortama ilave edilen peroksit ve sodyum perkarbonat ile verim % 2 - 4,31 civarında azalmıştır. Kağıt hamurlarının viskozite değerleri kullanılan alkali oranlarının artırılmasıyla birlikte azaldığı tespit edilmiştir. Bağıl bozunma oranlarına bakıldığında en yüksek oranlar sodyum perkarbonat ilaveli oksijenle lignin uzaklaştırma işlemlerinde, en düşük oranlar ise peroksit ilaveli işlemlerinde hesaplanmıştır. Kristallik dereceleri incelendiğinde en yüksek kristallik boyutu 9,3 nm ile %2 alkali ortamda yapılan oksijenle lignin uzaklaştırma işleminde bulunurken en düşük değer olan 7,9 nm ise % 6 alkali ortamda yapılan peroksit ilaveli oksijenle lignin uzaklaştırma yönteminde elde edilmiştir.Ayrıca elde edilen kağıt safihalarının renk ölçümlerinde en yüksek L* değeri sodyum perkarbonat ilaveli işlemlerde elde edilirken, a* değeri kontrol hamuruna göre azalmış ve b* değeri ise en yüksek %2 alkali ortamda gerçekleştirilen oksijenle lignin uzaklaştırma yönteminde elde edilmiştir. ISO parlaklık değerleri, alkali miktarı arttıkça artmış ve en yüksek değer %10 alkali ortamda peroksit ilaveli yöntemle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Master ThesisSUMMARYOXYGEN DELIGNIFICATION AND IT?S MODIFICATION OF PULPS PRODUCED FROM WASTE CORRUGATED CARDBORDBasri Oktay KOÇKaradeniz Technical UniversityThe Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Fiber and Paper TechnologySupervisor: Prof. Esat GÜMÜŞKAYA2012, 81 PagesIn this study, oxygen delignification was applied to waste corrugated cardboards (WCB) and also to increase efficiency of oxygen delignification by the addition of hydrogen peroxide and sodium percarbonate, changes in properties of WCB pulp were investigated.By the addition of peroxide and carbonate to oxygen delignification, delignification yield was decreased by between 2 ? 4,31 %. Decreasing of the viscosity values of trials by increasing of alkaline ratio was determined. When the analyzing of relative degradation ratio, the highest relative degradation ratios were obtained by oxygen delignification reinforced with percarbonate but the lowest values with hydrogen reinforcement.When the degree of cristallite size were analyzed, the highest value was 9,3 nm achieved by oxygen delignification used 2 % alkaline, but lowest was 7,9 with oxygen delignification reinforced peroxide included about 6 % alkaline. In addition, when the color measurements of paper hand sheets were analyzed cautiously, the highest L* values were achieved by percarbonate reinforcement but a* values were decreased relatively control pulps, and also highest b*values were achieved by oxygen delignification with 2 % alkalinity. ISO brightness values were increased with increasing of alkalinity ratios and the highest value was achieved by oxygen delignification with 10 % alkalinity.