Homofermantatif ve/veya heterofermantatif laktik asit bakterileri inokulantların Macar fiği-buğday karışımı silajların fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
The effects of homofermentative and/or hetereofermentative lactic acid bacteria inoculants on the fermentation, and aerobic stability characteristics of Hungarian vetch-wheat silages
  1. Tez No: 309923
  2. Yazar: NESLİHAN İNAN ERBİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. LEVENT ÖZDÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Macar Fiği - Buğday karışımları, Laktik asit bakteri inokulantları, Fermantasyon, Aerobik stabilite, Hücre duvarı kapsamı, in vitro organik madde sindirilebilirliği
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma homofermantatif ve/veya heterofermantatif laktik asit bakteri inokulantları ilavesinin, Macar Fiği-Buğday karışımı silajlarında fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan Macar Fiği-Buğday karışımı hasılları süt olum:çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilmiştir. Homofermantatif laktik asit bakterisi olarak inokulant 1188 (Pioneer®, USA) ve heterofermantatif laktik asit bakterisi olarak inokulant 11A44 (Pioneer®, USA) kullanılmıştır. İnokulantlar silajlara 6,00 log10 koloni form ünite/g düzeyinde katılmışlardır. Macar Fiği-Buğday karışımları yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan, 1,0 litrelik özel kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuvar koşullarında 25±2°C' de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 2, 4, 8 ve 45. günlerde her gruptan 4'er kavanoz açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca bu silajların, in vitro organik madde sindirilebilirliği saptanmıştır. Sonuç olarak homofermantatif laktik asit bakteri inokulantı Macar Fiği - Buğday silajlarının fermantasyon özelliklerini arttırmış ancak aerobik stabilitelerini düşürmüştür (P0.05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of homofermentative (LAB) inoculants and/or heterofermentative lactic acid bacteria on the fermentation, aerobic stability and in vitro organic matter digestability characteristics of Hungarian vetch-Wheat mixture silages. Hungarian vetch-Wheat mixtures were harvested at early bloom:milking stage. Inoculant-1188 (Pioneer®, USA), and enzyme (Global Nutritech, TR) were used as lactic acid bacteria, enzyme and lactic acid bacteria+enzyme mixture inoculants. Inoculants were applied to silages at 6.00 log10 cfu/g levels. After treatment, the chopped Hungarian vetch -Wheat was ensiled in 1.0 liter special anaerobic jars, equipped with a lid enabling gas release only. The jars were stored at 25±2°C under laboratory conditions. Three jars from each group were sampled for chemical and microbiological analysis 2, 4, 8 and 45 days after ensiling. At the end of the ensiling period all silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. In addition, in vitro organic matter digestability of these silages were determined. Homofermentative lactic acid bacteria inoculants increased characteristics of fermentation but impaired aerobic stability of Hungarian vetch-Wheat silages (P0.05) treatment effect on any variables measured on in vitro organic matter digestability.Keywords : Hungarian vetch - Wheat mixtures, Lactic acid bacterial inoculants, Enzyme, Fermentation, Aerobic stability, Cell wall content, in vitro organic matter digestability