Malatya ve çevresinde çocukluk çağında akut romatizmal ateş
Childhood acute rheumatic fever in Malatya region
  1. Tez No: 309965
  2. Yazar: HABİP ALMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMŞİT KARAKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal ateş, kardit, Malatya, Rheumatic fever, carditis, Malatya
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş: Akut romatizmal ateş A grubu beta hemolitik streptokoklar tarafından oluşturulan üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben geç dönemde gelişen enflamatuvar bir hastalıktır. Gelişmekte olan ülkelerde edinilmiş kalp hastalıklarının en önemli nedenidir. Yıllık insidansı gelişmiş ülkelerde 100 000'de 0,5-1 iken, gelişmemiş ülkelerde 100 000'de 100-200'e kadar çıkmaktadır. Türkiye ile ilgili insidans çalışmaları sınırlı sayıdadır.Yöntem: Bu çalışmada Malatya ve çevresinde akut romatizmal kardit sıklığını belirlemek amacıyla Ocak 2007- Aralık 2011 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Kardiyoloji Bölümünde akut romatizmal kardit tanısı alan hastalar çalışmaya alınmıştır. Tüm hastaların kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Modifiye Jones kriterlerine göre 2 major veya 1 major ve 2 minor kriter kullanılarak ve DSÖ tarafından hazırlanmış olan 2002-2003 ARA ve RKH tanı kriterlerine göre akut romatizmal ateş tanısı konuldu. Hastaların EKG, telekardiyografi, ekokardiyografi, boğaz kültürü, ASO, sedimantasyon ve CRP sonuçları kaydedildi.Sonuçlar: Çalışmamız süresince 132 hastanın ARA tanısı almış olduğu belirlenmiştir. Kardit (% 83,3) en sık majör bulgu olarak saptanmış olup, sırasıyla onu artrit (% 47), kore (% 13,6), ve eritema marginatum (% 0,8) izlemiştir. Mitral kapak (% 76,5) en sık tutulan kapak olup, onu aortik kapak tutulumu (% 25,8) takip etmekteydi. Bu çalışmada Malatya ve çevresinde akut romatizmal kardit sıklığının 100 000'de 42,3 ile 104,8 arasında değiştiği saptanmıştır.Sonuç: Ülkemizde daha önce yapılmış olan birçok çalışmanın gerçek akut romatizmal kardit prevalansını yansıtmamaktadır. Ülkemizin nisbeten geri kalmış bölgelerin akut romatizmal ateş sıklığının diğer bölgelerden daha yüksek olduğuna inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute rheumatic fever is a delayed inflammatory disease that follows streptococcal infection of the throat. Rheumatic fever (RF) is the most common cause of acquired heart disease in children and young adults in the developing world. The annual incidence of RF in many poor countries is as high as 100-200 per 100 000, whereas the incidence in the industrialised world is 0.5-1/100 000. There are only a few population surveys available in Turkey for prevalence of RF.Methods: In this study, we evaluated the patients with acute rheumatic carditis, who were admitted to Paediatric Cardiology Unit of Inonu University, Faculty of Medicine from January 2007 to December 2011 and to determine the incidence of acute rheumatic fever in Malatya region. Medical records of all the patients were reviewed retrospectively. Two major criteria or one major with two minor criteria are required for diagnosis of RF according to the revised Jones criteria and WHO Study Group 2002-2003 criteria. All patients were examined by a paediatric cardiologist in our study group. Every patient had a chest X-ray, electrocardiogram (ECG) and an echocardiographic investigation. Throat culture, antistreptolysin O test, C-reactive protein and sedimentation rates were investigated for each patient.Results: During the study period, 132 patients with ARF were identified between patients admitted to the present institution. Carditis was the most common major manifestation (83.3%). It was followed by arthritis (47 %) and chorea (13.6 %) and erythema marginatum (0.8 %). The mitral valve (76.5 %) was the most common affected valve followed by the aortic valve (25.8 %). Our study showed that the incidence of rheumatic carditis is between the 42.3 and 104.8 per 100 000 from 2007 to 2011 in Malatya region.Conclusion: Most studies performed in our country don?t show the true prevalence of RF. We believe that the true incidence of RF in poor side of our country is higher than the other regions.