Maligniteli olgularda kemik metastazlarının kemik sintigrafisi ve pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi ile kantitatif ve görsel olarak karşılaştırılması
Patients with bone metastases malignancies bone scintigraphy and pet-ct in comparison with quantitative and visual
  1. Tez No: 310001
  2. Yazar: GÜRKAN GÜRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Florodeoksiglikoz Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi, Teknesyum-99m Metilen Difosfanat, Kemik metastazı, Fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography/Computerized Tomography, Tc99m-Methylene Diphosphonate, Bone metastases
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Malign hastalıkların tanı ve evrelemesinde pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi'nin kullanılmaya başlanmasıyla beraber kemik metastazlarının tespitinde önemli bir yer teşkil etmiştir. Biz çalışmamızda ostelitik, osteoblastik ve mikst tip metastatik kemik lezyonlarında kemik sintigrafisi ve Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi görüntülerini görsel ve kantitatif olarak değerlendirmeyi amaçladık.Kasım 2009 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda iki görüntüleme arası yakın tarih olan (en fazla 1 ay) Florodeoksiglikoz Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi görüntülemesi ve Tc-99m Metilen difosfanat ile tüm vücut kemik sintigrafisi yapılmış olan kemik metastazı mevcut toplam 33 hasta ve 145 lezyon bu çalışmaya dahil edildi. Hastaların %42.4'ünde akciğer kanseri görülürken, %30.3'ünde meme kanseri, %6.1'inde prostat kanseri ve 1'er olguda endometrium, pankreas kanseri, malign melanom, paratiroid, renal hücreli kanser, %1.4'ünde yumuşak doku sarkomu ve oral kavite kanseri görülmüştür. Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi görüntülerinin değerlendirilmesinde maksimum standart uptake değeri, kemik sintigrafisi görüntülerinin değerlendirilmesinde ise kemik sintigrafisi görüntülerinden hesapladığımız kemik ilgi alanı maksimum değerini kullandıkOsteolitik, osteoblastik ve mikst tip kemik metastazlarınını görsel olarak değerlendirdiğimizde osteolitik lezyonlarda, osteoblastik lezyonlara göre artmış maksimum standart uptake değerleri saptarken, osteolitik lezyonlarda osteoblastik lezyonlara göre daha düşük kemik maksimum ilgi alanı değerleri saptadık. Kantitatif olarak yaptığımız değerlendirmede ise farklı metastatik kemik lezyonlarında ve kemik ilgi alanı maksimum değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edemedik.Sonuç olarak, farklı tip metastatik lezyonların değerlendirilmesinde kemik sintigrafisi ve Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi görüntüleme yöntemi arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edememekle birlikte iki görüntüleme yönteminin beraber kullanılmasının, gerektiği taktirde radyolojik yöntemler ile bulguların desteklenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Diagnosis and staging of malignant diseases of positron emission tomography/computerized tomography with the introduction of frequent detection of bone metastases has constituted an important place. We ostelitik study, osteoblastic and mixed-type metastatic bone lesions, bone scan and Positron Emission Tomography/Computerized Tomography images to evaluate visually and quantitatively.Between November 2009 and May 2011 dates Trakya University Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine, the recent history between the two imaging (up to 1 month) Fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography/Computerized Tomography imaging and Tc-99m Methylene Diphosphonate whole-body bone scintigraphy with bone metastases who were the current total of 33 patients and 145 lesions were included in this study. 42.4% of the patients-thirds of lung cancer, while 30.3% third of breast cancer, in 6.1% of cases of prostate cancer, and 1 each in endometrial, pancreatic cancer, malignant melanoma, parathyroid, renal cell cancer, 1.4% and the oral soft tissue sarcoma cavity cancer was observed. Positron Emission Tomography/Computerized Tomography images evaluation maximum standardized uptake value, we calculate the images of bone scintigraphy in the evaluation of bone scan images we used the value of maximum bone region of interest.Osteolytic, osteoblastic, and mixed type of bone metastazlarınını visually evaluated the osteolytic lesions, osteoblastic lesions maximum standardized uptake values increased by determining, according to osteolytic lesions, osteoblastic lesions, we found a lower bone regioof interest values. If we do as a quantitative evaluation of metastatic bone lesions, maximum standardized uptake value and different values of the bone between of maximum bone region of interest not been able to obtain statistically significant results.As a result, different types of bone scintigraphy in the evaluation of metastatic lesions and Positron Emission Tomography/Computerized Tomography imaging method, we can not achieve statistically significant results with the use of two imaging methods if necessary, supporting findings with radiological methods we think would be appropriate.