Birinci servikal vertebranın cerrahi anatomisi: Kadavra çalışması
Surgical anatomy of the first cervical vertebra: A cadaveric study
  1. Tez No: 310012
  2. Yazar: ZEKİ DAĞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR KILINÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Atlas, yan kitle vidası, cerrahi anatomi, Atlas, lateral mass screw, surgical anatomy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Üst servikal bölge ve eklemleri, kritik öneme sahip çeşitli bağlar tarafından stabilize edilerek; başın fleksiyon, ekstansiyon, rotasyon ve yana eğilme hareketine izin veren anatomik ve işlevsel yapılardır. Travmatik, dejeneratif, konjenital, infeksiyöz ve tümöral hastalıklar bu bölgede, özellikle atlantoaksiyel eklemde instabiliteye neden olabilir.Atlantoaksiyel stabilizasyon için çeşitli cerrahi teknikler tanımlanmıştır. C1 yan kitlesine vida uygulaması gittikçe popülarite kazanan güncel bir tekniktir. Çalışmamız 14 kadavra atlasında yapılmış morfometrik bir analizdir. Cerrahi sırasında faydalı olabilmek amacıyla ölçümler; yan kitle, posterior arkus, transvers foramen referans alınarak yapılmıştır.C1 yan kitle vidası seçiminde 3,5 mm çaplı ve 18 mm uzunluğundaki vida uygun bulunmuştur. Daha kalın çaplı vida uygulamak gerektiğinde posterior arkus alt yüzeyini drillemek gerekebilir. Vida yerleştirilmesi sırasında 5º ile 26º arasındaki mediyalleşme açısı gerekmektedir.Tüm ölçümler kadavralar arasında belirgin farklılık göstermektedir. Bu bulgu ameliyat öncesi görüntüleme yöntemleri ile yapılacak planlamanın önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Upper cervical spine and its joints, which are stabilized by various ligaments of critical importance; are anatomic and functional structures allowing flexion, extension, rotation and lateral bending of the head. Traumatic, degenerative, congenital, infectious and tumoral diseases may cause instability in that region, especially at the atlantoaxial joint.Various techniques has been described for atlantoaxial stabilization. C1 lateral mass screw technique is an contemporary technique which becomes increasingly popular. Our study is an morphometric analysis carried out in 14 cadaveric atlases. In order to be surgically relevant, the measurements has been performed by referencing lateral mass, posterior arch, and transvers foramen.Screws with a diameter of 3,5 mm and 18 mm in length were found to be suitable for C1 lateral mass screwing. Drilling the inferior aspect of the posterior arch may be necessary when insertion of a thicker screw is required. A convergence angle of 5 to 26 degrees is required during screw insertion.All measurements demonstrated significant differences between cadavers. This finding suggests importance of pre-operative planning using imaging methods.