Saçlı deride psoriasis ve seboreik dermatit ayrımında dermoskopinin kullanımı
The use of dermoscopy in differantiating psoriasis and seborrheic dermatitis on scalp
  1. Tez No: 310013
  2. Yazar: SEZİN FIÇICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN PİŞKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, seboreik dermatit, dermoskopi, saçlı deri, Psoriasis, seborrheic dermatitis, dermoscopy, scalp
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda saç ve saçlı deri hastalıklarının incelenmesinde dermoskopinin önemi giderek artmaya başlamıştır. Dermoskopi, çıplak gözle görülemeyen morfolojik yapıları görünür hâle getirerek hastalıkların patogenezini anlamaya yardımcı olur ve tanının doğruluğunu arttırır.Bu çalışmada, dermoskopinin saçlı deride psoriasis ve seboreik dermatit ayrımında yararlı olup olamayacağı araştırıldı.Çalışmaya klinik olarak tanısı konmuş, saçlı deri tutulumu olan 46 psoriasis ve 50 seboreik dermatit hastası alındı. Hastaların saçlı derideki lezyonlarından yapılan dermoskopik çekimlerde, mikrovasküler paternlerin varlığı incelendi. Kıvrımlı lup, glomerüler damar, kırmızı nokta-globül, polimorfik boncuklu daire-çizgi paternlerinin psoriasis grubundaki görülme sıklığı seboreik dermatit grubundakinden; basit lup ve dallanan damar paternlerinin de seboreik dermatit grubundaki görülme sıklığı psoriasis grubundakinden anlamlı derecede yüksekti (p0.05). Hastalık süresi ve hastalık şiddeti ile bulgular arasında her iki grupta da korelasyon saptanmadı (p>0.05). Psoriasis grubunda tırnak tutulumu ve artralji varlığında da bulguların görülme sıklığında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05).Çalışmamızın sonucunda, dermoskopik incelemenin, saçlı deride psoriasis ve seboreik dermatit ayrımında, kolay ve başarılı bir yöntem olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Dermoscopy has been gaining an increasing importance for hair and scalp disorders in recent years. It helps to understand the pathogenesis of disease by enabling to see the morphologic structures which can not be seen by naked eye and improves diagnostic capability.Herein, we investigated the usefulness of dermoscopy in the clinical differentiation of psoriasis and seborrheic dermatitis on scalp.The study included clinically diagnosed, 46 psoriasis and 50 seborrheic dermatitis patients who had scalp lesions. Images taken from lesional scalp were then reviewed for microvascular paterns. The frequency of twisted loops, glomerular vessels, red dot-globules and polimorphous beaded lines-circles were statistically higher in psoriasis than in seborrheic dermatitis, where as the frequency of simple loops and arborizing vessels were statistically higher in seborrheic dermatitis than in psoriasis (p0.05). Also in psoriasis group, there was no significant difference in the frequency of findings for nail and joint involvement (p>0.05).In conclusion we thought that dermoscopy is a valuable and easy tool for differentiating psoriasis and seborrheic dermatitis on scalp.