Doğumsal ve gelişimsel kataraktlarda cerrahi tedavi ve prognoz
Surgial treatment and prognosis in congenital and developmental cataracts
- Tez No: 310016
- Danışmanlar: PROF. HALUK ESGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğumsal, gelişimsel katarakt, nistagmus, şaşılık, Congenital, developmental cataracts, nystagmus, strabismus
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
1986-2010 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz HastalıklarıAnabilim Dalı Pediatrik Oftalomoloji biriminde, doğumsal veya gelişimsel katarakt tanısıylalens aspirasyonu yapılarak takip edilen olguların görsel sonuçları ile görme prognozunuetkileyen faktörlerin incelenmesi hedeflendi.En az 12 ay takip edilen 54 olgunun 85 gözü araştırmaya alındı.Operasyon sonrası ortalama takip süresi, 95 ± 7.8 ay olan olguların cerrahi öncesi eniyi düzeltilmiş görme keskinlikleri 0.03'ten, cerrahi sonrası anlamlı şekilde artarak 0.32'yeçıktı. Operasyon öncesi nistagmusu veya kayması olan olguların, operasyon sonrası en iyidüzeltilmiş görme keskinlikleri anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (sırasıyla p=0.001:p=0.002). Nistagmusu olan hiçbir olguda operasyon sonrası en iyi düzeltilmiş görmekeskinliği 0.5'e ulaşmadı. Operasyon öncesi kayma tespit edilen 27 gözün %29.6'sında,kayması olmayan 54 gözün ise %61.1'inde, en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri 0.4 veüzerinde ölçüldü. 55 gelişimsel kataraktın %94.5'inin, 26 doğumsal kataraktın ise %30.8'ininoperasyon sonrası en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri 0.1 ve üzerinde ölçüldü. Kataraktcerrahisi sırasında primer göz içi lensi implante edilen gözlerle afak bırakılanlar arasında,operasyon sonrası en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri arasında istatistiksel olarak anlamlıfark bulundu (p=0.002). Primer göz içi lensi implantasyonu yapılmış 50 gözün %62'sinin,afak bırakılmış 31 gözün ise %32.3'ünün en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri 0.4 veüzerinde ölçüldü.Pediatrik kataraktın tek taraflı ve doğumsal oluşunun, operasyon öncesi kayma,nistagmus ve oküler patoloji varlığının, cerrahi sırasında göz içi lensi konulmamasının; görselprognozu kötü etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the visual results and the factors whicheffects the visual prognosis after lens aspiration of the cases with the diagnosis of congenitalor developmental cataracts in Trakya University Ophthalmolgy Clinics between 1986-2010.Eightyfive eyes of 50 cases with at least 12 months follow up period, were included tothe study.Mean follow up time was 95 ± 7.8 months. Post operative best corrected visual acuityincreased from 0.03 to 0.32 significantly. Best corrected visual acuity of the cases withnystagmus or strabismus were significantly low (p=0.001, p=0.002, respectively). Bestcorrected visual acuity after operation was not better than 0.5 in the cases with nystagmus.Post operative best corrected visual acuity was 0.4 or better in %29.6 of 27 eyes with tropiaand in %61.1 of 54 eyes without tropia which had been detected before the operation. Postoperative best corrected visual acuity was 0.1 or better in %94.5 of 55 eyes withdevelopmental cataracts and in %30.8 of 26 eyes with congenital cataracts. There was asignificant difference between the best corrected visual acuity of the eyes to which primaryintrocular lens had been implanted and the ones to which primary implantation had not beenexecuted (p=0.002). Post operative best corrected visual acuity was 0.4 or better in %62 of 50eyes to which primary introcular lens had been impanted and in %32.3 of 31 eyes to whichimplantation had not been performed.Unilateral, congenital pediatric cataracts; the ones with strabismus and nystagmus andto which primary intraocular lens implantation is not executed during the operation have badvisual prognosis.