Acil servise başvuran künt gövde travmalı çocuklarda klinisyen şüphesi ve klinik karar kurallarının karın içi yaralanmayı öngörme performanslarının karşılaştırılması
Comparison of a clinical prediction rule and clinician suspicion in identifying children with intra-abdominal injury after blunt torso trauma
- Tez No: 552584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YAKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: çocuk, karın içi yaralanma, bilgisayarlı tomografi, klinik karar kuralı, klinisyen şüphesi, children, abdominal injury, computed tomography, clinical prediction rule, clinician suspicion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Abdominal bilgisayarlı tomografi (BT), pediatrik karın içi yaralanma tanısında standart görüntüleme yöntemidir. Pediatric Emergency Care Applied Research Network (PECARN) klinik olarak anlamlı karın içi yaralanmalar açısından düşük riskli hastaları tanımlamak için klinik karar kuralı geliştirdi. Abdominal BT taramasından güvenli bir şekilde kaçınılabilecek çok düşük karın içi yaralanma riski taşıyan çocukları belirlemede klinisyen şüphesiyle karşılaştırarak klinik karar kuralının eksternal validasyonunu yapmayı amaçladık. Metot: Bu çalışma, 2011-2019 yılları arasında bir akademik acil serviste değerlendirilen künt gövde travmalı pediatrik hastaların retrospektif bir değerlendirmesidir. Primer sonlanım ölçütü, travma tarihi ve sonrasındaki bir ay içerisindeki görüntüleme veya cerrahi ile karın içi yaralanma tespit edilmesi olup, sekonder sonlanım ölçütü de karın içi yaralanma nedeniyle akut girişim uygulanmasıdır. PECARN ve klinisyen şüphesi ile karın içi yaralanmanın belirlenmesi karşılaştırıldı. Bulgular: Dahil edilen 768 çocuğun 21'inde (%2.73) akut girişim uygulanan 48 (%6.25) karın içi yaralanma vardı. Çocukların 453 (%59)'üne abdominal BT çekildi. Karın içi yaralanması olan 48 çocuktan 37'sinin PECARN kuralına göre doğru şekilde tahmin edildiği ve %81.25 duyarlılık ve %73.19 özgüllüğe sahip olduğu bulundu. Kural, %99,6 negatif prediktif değeri olan akut girişim gerektiren karın içi yaralanma için %90,5 duyarlılığa sahipti. Klinisyen şüphesi, 48 karın içi yaralanmanın 45'ini %93,8 duyarlılık ve %100 özgüllük ile öngördü. Kural ve klinisyen şüphesinin duyarlılıkları benzerdi (p = 0.146). Sonuçlar: Tek başına ne kural ve ne de klinisyen şüphesi bu çalışmada tüm karın içi yaralanmaları öngörmede yeterli değildir. Bununla birlikte, kuralın klinisyenin kararına yardımcı olarak uygulanması, künt gövde travmalı çocuklarda gereksiz abdominal BT kullanımını yarı yarıya azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Abdominal computed tomography (CT) is the criterion standard imaging modality in the diagnosis of pediatric intra-abdominal injury. The Pediatric Emergency Care Applied Research Network (PECARN) proposed a prediction rule to identify children with blunt abdominal trauma who are at very low risk for clinically important intra- abdominal injuries in whom CT can be avoided. We aimed to externally validate the prediction rule by comparing with unstructured clinician suspicion in identifying children at very low risk of intra-abdominal injury for whom abdominal CT scanning could safely be avoided. Methods: This was a retrospective review of pediatric patients with blunt torso trauma initially evaluated in an academic emergency department between 2011-2019. The primary outcome is the detection of intra-abdominal injuries (IAI) by imaging or surgery date of the trauma or within one month after the date of the trauma and the secondary outcome is the acute intervention for intra-abdominal injury (IAI-I). PECARN and determination of intraabdominal injury with the suspicion of clinician were compared. Results: Among 768 children, 48(6.25%) had IAI, 21(2.73%) of whom required acute intervention. Abdominal CT scans were obtained for 453(59%) patients. Thirty-nine children out of 48 with IAI were correctly predicted by the PECARN rule, yielding a sensitivity for IAI of 81.25% and specificity of 73.19%. The rule had 90.5% sensitivity for IAI requiring intervention with a negative predictive value of 99.6%.Clinician suspicion predicted 45 of 48 IAI and all IAI-I yielding sensitivities of 93.8% and 100% respectively at the expense of doubling obtained CT rates than that of the rule. Sensitivities of the rule and clinician suspicion were similar (p=0.146). Conclusions: None of the rule and clinician suspicion alone could predict all IAIs in this study. However, implementation of the rule as an adjunct to clinician judgement would have decreased unnecessary abdominal CT use by half in children with blunt torso trauma.