Genç daimi azı dişlerinin sınıf ıı kavitelerine uygulanan düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren kompozitlerin klinik değerlendirilmesi
Clinical evaluation of low-shrinkage composites applied to class ii restorations in young permanent molars
- Tez No: 310205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM KUŞGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, polimerizasyon büzülmesi, ormoser, siloran, United States Public Healt Services (USPHS) Kriteri, Composite, polymerization shrinkage, ormocer, silorane, United States Public Health Services (USPHS) Criteria
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, pedodonti kliniklerinde sıklıkla tedavi edilen genç daimi azı dişlerinin sınıf II kavitelerine uygulanan düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren kompozit rezinlerin klinik başarılarının United States Public Healt Services (USPHS) kriterlerine göre değerlendirmektir.Bu çalışmada 7-13 yaşları arasındaki karışık dişlenme dönemindeki 86 çocukta (49 kız, 37 erkek) toplam 111 adet genç daimi azı dişinin sınıf II kaviteleri mikrohibrit kompozit olan Filtek Z 250, ring opening kompozit olan Filtek Silorane, nano dolduruculu kompozit olan Grandio, kondanse edilebilir rezin kompozit olan SureFil , ormoser esaslı mikro hibrit kompozit rezin Admira ve kendi adezivleri kullanılarak üretici firmanın önerilerine göre tek bir klinisyen tarafından restore edildi. Çalışma bitimine kadar 106 restorasyonun takibi sağlandı. Her bir restorasyondan önce, sonra ve kontrol seansında dijital periapikal radyografi alındı. Restorasyonların klinik durumları 6 ve 12 ay sonra USPHS kriterlerine göre farklı iki araştırmacı tarafından bağımsız olarak değerlendirildi. İstatistiksel analiz Pearson Chi-square ve McNemar testleri kullanılarak yapıldı.Çalışmada hiçbir olguda sekonder çürük, anatomik formda uyumsuzluk, yüzey yapısında bozukluk ve renk uyumsuzluğu gözlenmedi. Klinik takip süresi sonunda Z 250 grubunda % 20, Silorane grubunda % 4,3, Grandio grubunda % 4,5, SureFil grubunda % 14,3 ve Admira grubunda % 15 oranında kenar renklenmesi (p=0,215); Admira grubunda % 5 oranında marjinal uyumsuzluk (p=0,362); Silorane grubunda % 4,3, Grandio grubunda % 4,5, SureFil grubunda % 4,8 oranında postoperatif hassasiyet (p=0,758) gözlendi.Bu bulgular neticesinde genç daimi azı dişlerinin restoratif tedavisi için düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren kompozit rezinlerin klinik olarak başarılı olduğu ve bu materyallerin uzun dönem başarılarını değerlendirilmesi için daha uzun süreli klinik çalışmalara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the clinical success of low-shrink composite restoratives applied to class II cavities in young permanent molar teeth frequently treated in pediatric dentistry clinics according to United States Public Health Services (USPHS) Criteria.Class II cavities of 111 young permanent molar teeth in 86 children in mixed dentition aged 7-13 were restored by one operator according to the manufacturer?s instructions with a microhybrid composite Filtek Z 250, a ring-opening composite Filtek Silorane, a nano-filler composite Grandio, a condensable composite SureFil, an ormocer based micro hybrid composite resin Admira. One hundred six restorations were evaluated until end of the study. Digital periapical radiographs were obtained before and after the restoration and at a recall appointment. Clinical examination of the restorations was performed by two independent examiners in 6 and 12 months according to USPHS criteria. Statistical analysis was performed using Pearson Chi-Square and McNemar tests.None of the cases demonstrated secondary caries, discrepancy in anatomical form, surface roughening and discoloration. Marginal discoloration in 20 % of Z 250 group, 4,3 % of Silorane group, 4,5 % of Grandio group, 14,3 % of SureFil group, 15 % of Admira group (p=0,215); marginal discrepancy in 5 % of Admira group (p=0,362); postoperative sensitivity in 4,3 % of Silorane group, 4,5 % of Grandio group, and 4,8 % of SureFil group was observed.According to these results, low-shrink composites showed good clinically successful in restoration of young permanent molars during the 1 year evaluation and more long-term clinical studies are needed to evaluate clinical performance of these materials.