Bipolar bozuklukta özkıyım davranışının değerlendirilmesi
Assesment of suicidal behavior in bipolar disorder
- Tez No: 310226
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZPOYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, özkıyım davranışı, çocukluk çağı travmaları, dürtüsellik, Bipolar disorder, suicide, impulsivity, childhood
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Bipolar Bozukluk Biriminde düzenli olarak Bipolar Bozukluk tanısıyla izlenen hastalarda özkıyım davranışının, hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri, dürtüsellikleri ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisi araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2011 yılında Bipolar Bozukluk Biriminde Bipolar Bozukluk tanısıyla izlenen rastgele yöntemle seçilmiş 91 hasta alınmıştır. Çalışma verileri tarafımızca geliştirilen ?Duygudurum Bozuklukları Hasta Kayıt Formu?, SCID- I-II, Young Mani Değerlendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Özkıyım davranışı ölçeği, Çocukluk çağı travmaları ölçeği ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Formlar hasta ve hasta yakınları ile görüşülerek ve poliklinik kayıtları incelenerek doldurulmuştur.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 52'si kadın, 39'u erkek'ti. Çalışmamızda 91 bipolar bozukluk hastasının 40'ında özkıyım girişimi öyküsü vardı. Özkıyım girişiminde bulunan grupta hastalık sürecinin daha çok depresif ve karma ataklarla seyrettiği, ataklar arası dönemde işlevselliğin kısmi etkilenmiş olduğunu ve psikotik özellikli daha ağır atak sıklığının daha fazla olduğunu bulduk. Bunun yanında iki grup arasında çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik için istatiksel olarak anlamlı ilişki bulamadık.Sonuç: Bipolar Bozukluk yaşam boyu süren ve işlevselliği büyük oranda bozan bir hastalıktır. Bipolar bozukluk yüksek oranlarda özkıyım girişimi ve tamamlanmış özkıyım ile ilişkilidir. Bu açıdan özkıyım davranışında bulunan hastalarla bulunmayan hastalar arasındaki sosyodemografik, klinik ve diğer değişkenlerin araştırılması ve olası risk faktörlerinin tespiti hastalarda gelişebilecek olası özkıyım davranışını önleme de etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we have intvestigated the interactions between suicidal behavior and social, demographic features, impulsivity and the history of childhood abuse in the patients with diagnosis of bipolar disorder who are being monitored regularly in the Bipolar Disease Department of Cukurova University Pscychiatry Department.Material and method: We have accepted 91 patients to our study who were chosen randomized and were monitored in the Bipolar Disease Department with diagnosis of bipolar disorder. The data of study were collected by `Mood disordes patient register form? this form was developed by us, SCID-1, SCID-2, Young Mania Scale, Hamilton Depression Scale, Suicidal Behavior Scale, Childhood Trauma Questionnarie, Barratt Impulsivity Scale. The scales were completed after interviewing with the patient and their relatives and outpatient clinic?s records.Results: 52 of 91 patients were female and 39 were male. 40 of 91 patients have had the history of suicidal attempt. In the suicidal attempter group we have founded that depressive and mixed episodes were more common in the course of disease, the functionality of patient were impaired partially between episodes and the more disruptive episodes with psychotic features were more frequent. Additionally we could not find any statistical difference between the attempter and nonattempter groups.Conclusion: Bipolar disorder is a life long disease and impairs the functionality. Bipolar disorder is highly associated with suicidal attempts and completed suicides. So investigating the social, demographic, clinical varieties and the probable risk factors in the attempter and nonattempter groups will be helpful at preventing the suicidal behavior.